Hoe Real Madrid dankbaar profiteerde van de rol van Ziyech bij Ajax

14-02-2019 10:00 Laatste update: 10:00
137

In de heenwedstrijd lukte het Ajax woensdagavond niet om Real Madrid te verslaan: 1-2. In deze analyse lees je over hoe Ajax geleerd heeft van de wedstrijd tegen Heracles Almelo, hoe Sergio Reguilón De Koninklijke lucht verschafte en de belangrijke rol van Hakim Ziyech in- en uit balbezit.

Door Koen Bloks

In de eerste helft in Amsterdam kreeg Ajax de grootste kansen. Real Madrid zette hoog druk, maar als het niet lukte om door de pressie van de Madrilenen heen te spelen, kozen de Amsterdammers voor een variant die tegen Heracles ook al toegepast had moeten worden (volgens trainer Erik ten Hag). De bal werd door een verdediger met een boog over de middenveldlinie van de tegenstander heen gelegd, precies op de borst van Ajax-spits Dusan Tadic. De middenvelders van Ajax kwamen daarna met het gezicht naar het doel van de tegenstander in een aanvallende actie. De volgende actie was het wegsturen van David Neres in de diepte.

Tadic laat zich vooral in de eerste helft als aanspeelpunt zien. Ajax speelt op deze manier meerdere keren onder de druk van Real Madrid uit. Hiermee komen de Amsterdammers in de eerste helft tot kansen.

Eenmaal op de helft van Real Madrid kroop Tadic veelvuldig naast Nacho en achter rechtsback Dani Carvajal. Dit deed de valse nummer negen omdat Carvajal de neiging heeft om zijn directe tegenstander te volgen en zeker niet op één lijn met zijn centrale verdedigers verdedigt. Het leverde Ajax tot drie keer toe een enorme mogelijkheid op om dat uit te spelen. Ajax had op basis van de kansen en het spel in de eerste helft een voorsprong verdiend.

Tadic kruipt achter Carvajal op het moment dat de Spanjaard niet op één lijn staat met de centrale verdedigers. De Serviër legt vervolgens tot drie keer toe de bal goed terug voor een aanstormende Ajacied. Tot een doelpunt leidt het niet.

Het enige dat Ajax in de eerste helft te verwijten viel, was het bereiken van linksback Reguilón, de vrije man tijdens Ajax’ pressie. Wanneer dat lukte, was dat het sein dat de pressie niet gelukt was en de ploeg vol in de achteruit moest. Uit zo'n moment kreeg Real Madrid z'n grootste mogelijkheid van de eerste helft. Aan het openingsdoelpunt ging opnieuw een pass naar de vrije Reguilón vooraf, na een pressiemoment van Ajax. De onderlinge afstand tussen Lasse Schöne en Reguilón was te groot om de pass naar voren af te schermen. Ook waren Ajax’ centrale verdedigers onvoldoende opgeschoven naar de bal om rugdekking te verlenen. Noussair Mazraoui kon de Braziliaan niet meer afstoppen.

De Jong zat Modric op de huid, maar die wist alsnog de linksback te bereiken. Hakim Ziyech kiest teveel positie richting Toni Kroos (buiten beeld) in plaats van het blokken van de ballijn naar Reguilón. De rappe Vinicius Junior wordt in de diepte gelanceerd waarna Karim Benzema raakschiet: 0- 1.

Toch wist Ajax terug te komen in de wedstrijd. Real Madrid had moeite met de positionering van Ziyech wanneer Ajax de bal had (maar zal stiekem blij zijn geweest met zijn rol in het drukzetten van Ajax). Door ver aan de binnenkant van het veld te spelen, was Ziyech snel in het strafschopgebied om de gelijkmaker voor Ajax binnen te tikken.

Bij de gelijkmaker is goed te zien wat de voordelen van de positionering van Ziyech in balbezit en zijn rol in het drukzetten was. Real Madrid vindt niet de vrije man,  waardoor Ajax in de achteruit had gemoeten. Daardoor kan Ajax juist voorwaarts: linksback Reguilón komt te laat om Ziyech af te stoppen.

Uiteindelijk gaf Ajax de gelijke stand uit handen via een doelpunt van Marco Asensio. Ajax had in eerste instantie de situatie onder controle, tot een bal van Carvajal voor het doel belandde en Asensio zich gemakkelijk ontdeed van Donny van de Beek. Een typische verdediger zou waarschijnlijk heel anders met een dergelijke voorzet zijn omgegaan. Daarmee kreeg de aanvallende tactiek van Ajax niet wat het verdiende. De Amsterdammers gaan een zware klus tegemoet in Bernabeú,  maar dat Ajax voldoende kansen wist te creëren zal perspectief bieden voor de terugwedstrijd.

Koen Bloks (27) is jeugdtrainer en oprichter van @LaptoptrainerNL. Voor VoetbalPrimeur kijkt hij naar de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland en probeert hij op een begrijpelijke wijze de theoretische kant van het voetbal te belichten.