Club Brugge leidt Nederlands doemscenario in, domper voor Keizer en Dost

21-02-2019 20:48 Laatste update: 21:54
123

Club Brugge heeft het Nederlands voetbal geen grote dienst kunnen bewijzen. De regerend landskampioen van België reisde met een 2-1 overwinning op zak naar FC Salzburg, maar keerde met de staart tussen de benen terug uit Oostenrijk.

FC Salzburg moest in Brugge zijn eerste nederlaag van het seizoen slikken, maar had de schade voor rust al gerepareerd. Club Brugge, met Sofyan Amrabat, Stefano Denswil en Ruud Vormer in de basis, kreeg alle hoeken van de Red Bull Arena te zien en ging met een 3-0 achterstand rusten. Xaver Schlager schoot van afstand de 1-0 binnen na twijfelachtig uitverdedigen van Amrabat, Patson Daka ontsnapte aan de aandacht van Denswil en kwam vlak voor rust opnieuw vrij voor doelman Ethan Horvath: het betekende de 2-0 en 3-0.

In de blessuretijd viel zelfs nog de 4-0 van Moanes Dabour. Door de ruime zege neemt Oostenrijk de elfde plek op de UEFA-coëfficiëntenlijst over van Nederland. De Oostenrijkse Bundesliga-kampioen van 2020 mag hoogstwaarschijnlijk rechtstreeks de Champions League in, terwijl de winnaar van diezelfde Eredivisie-jaargang in de voorrondes moet instromen. Alleen een grote stunt van Ajax op bezoek bij Real Madrid kan dit scenario nog voorkomen.

De overige Nederlanders beleefden een wisselvallige Europa League-avond. Trainer Marcel Keizer en spits Bas Dost struikelden met Sporting Portugal over Villarreal, de nummer 19 van de Primera Division. Bruno Fernandes trok de stand nog gelijk na de 0-1 nederlaag in Lissabon, maar na rust kwam Sporting in de verdrukking. Jefferson kreeg zijn tweede gele kaart en Pablo Fornals gidste Villarreal naar de volgende ronde.

Jetro Willems en Jonathan de Guzman bekerden wel door met Eintracht Frankfurt. De regerend DFB Pokal-winnaar had in Oekraïne met 2-2 gelijkgespeeld en kwam via een pegel van Luka Jovic en een rake strafschop van Sébastien Haller op een vlotte 2-0 voorsprong. Junior Moraes bracht de spanning nog even terug, maar Haller en Ante Rebic legden de 4-1 eindstand vast. Willems viel een kwartier voor tijd in voor Sebastian Rode, terwijl De Guzman negentig minuten lang op de bank bleef.