Malen invalkoning van PSV, koppelkoers Dolberg-Huntelaar, stoelendans in De Kuip

Malen invalkoning van PSV, koppelkoers Dolberg-Huntelaar, stoelendans in De Kuip

22-02-2019 17:00
8

The Daily Mail kwam onlangs met opvallende cijfers over het 'voorspelbare' wisselbeleid van Chelsea op de proppen. Manager Maurizio Sarri heeft Ross Barkley dit seizoen al liefst twaalf keer in laten vallen voor Mateo Kovacic, die op zijn beurt Barkley al vijf keer afloste. Olivier Giroud en Alvaro Morata hebben elkaar bovendien elf keer vervangen em Willian en Pedro mochten elkaar acht keer begroeten aan de zijlijn. Komen we dit soort cijfers ook tegen in de Eredivisie-top? VP zocht het uit.

PSV
Donyell Malen is de onbetwiste koploper onder de invallers: de aanvaller staat dit seizoen op 21 Eredivisie-wedstrijden, waarvan negentien (!) als invaller. Steven Bergwijn was tot zes keer toe het 'slachtoffer', terwijl Hirving Lozano en Gastón Pereiro beiden vier keer plaats moesten maken voor Malen. Erick Gutiérrez is een goede tweede met acht invalbeurten: de Mexicaan kwam drie keer in het veld voor Jorrit Hendrix, twee keer voor Pereiro en Pablo Rosario en eenmaal voor maatje Lozano.

Trainer Mark van Bommel zette 25 spelers in, maar vertrouwt op een vaste kern. Alleen de vaste basiself, Malen en Gutiérrez hebben dit seizoen meer dan vijf Eredivisie-duels op hun naam staan. Wanneer Van Bommel wisselt, haalt hij meestal een aanvallend ingestelde speler naar de kant. Eredivisie-topscorer Luuk de Jong miste nog geen minuut dit seizoen, maar Pereiro, Lozano en Bergwijn werden al respectievelijk veertien, twaalf en tien keer vervangen. Mauro Junior en de pas doorgebroken Mohammed Ihattaren losten Pereiro elk drie keer af. Bart Ramselaar speelde dit seizoen vier keer mee en deed dat steeds als vervanger van Lozano.

De meest voorkomende PSV-wissels:
1. Donyell Malen-Steven Bergwijn (6)
2. Donyell Malen-Gastón Pereiro/Donyell Malen-Hirving Lozano/Bart Ramselaar-Hirving Lozano (4)
3. Erick Gutiérrez-Jorrit Hendrix/Mauro Junior-Gastón Pereiro/Mohammed Ihattaren-Gastón Pereiro/Aziz Behich-Denzel Dumfries (3)

Ajax
Kasper Dolberg en Klaas-Jan Huntelaar zijn de Barkley en Kovacic van Ajax. De twee spitsen hebben dit seizoen al regelmatig stuivertje gewisseld en worden vrijwel altijd één op één vervangen. Dolberg werd dit seizoen acht keer gewisseld en in alle gevallen was Huntelaar zijn vervanger. Huntelaar zelf werd vier keer afgelost, eenmaal door de inmiddels vertrokken Kaj Sierhuis en drie keer door 'koppelkoerspartner' Dolberg.

Verder is het wisselbeleid van Erik ten Hag redelijk gevarieerd. De trainer gebruikte tot dusver 26 spelers en liet Zakaria Labyad en David Neres het vaakst invallen: acht keer. Een vaste 'wisselpartner' hadden de twee echter niet. Neres viel in voor zes verschillende ploeggenoten. Labyad loste Donny van de Beek drie keer af en werd verder ingezet als vervanger van Neres, Hakim Ziyech en Frenkie de Jong.

De meest voorkomende Ajax-wissels:
1. Klaas-Jan Huntelaar-Kasper Dolberg (8)
2. Kasper Dolberg-Klaas-Jan Huntelaar/Zakaria Labyad-Donny van de Beek (3)
3. Zakaria Labyad-David Neres/Donny van de Beek-David Neres/Carel Eiting-Lasse Schöne/Donny van de Beek-Lasse Schöne/Zakaria Labyad-Hakim Ziyech/David Neres-Donny van de Beek/David Neres-Dusan Tadic/Rasmus Kristensen-Noussair Mazraoui (2)

Feyenoord
Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst vindt het niet elke wedstrijd nodig om al zijn drie wisselmogelijkheden te gebruiken, maar heeft toch al 25 verschillende spelers de wei in gestuurd. Yassin Ayoub maakte twaalf keer als invaller zijn opwachting, voor zes verschillende ploeggenoten. Jordy Clasie zag tot vier keer toe zijn rugnummer op het bord van de vierde official verschijnen. De inmiddels naar FC Groningen vertrokken Mo El Hankouri kwam voor de winterstop tot vijf invalbeurten in het rood-wit, steeds als vervanger van Sam Larsson.

In de spitspositie is er, mede door blessureleed van Robin van Persie en Nicolai Jörgensen, een aardige stoelendans ontstaan. Jörgensen viel drie keer in voor Van Persie en één keer voor Dylan Vente, die op zijn beurt vier keer binnen de lijnen kwam voor Jörgensen en twee keer voor Van Persie. Jens Toornstra moest dit seizoen tien keer plaatsmaken voor zes verschillende ploeggenoten, waarvan drie keer voor Larsson.

De meest voorkomende Feyenoord-wissels:
1. Mo El Hankouri-Sam Larsson (5)
2. Yassin Ayoub-Jordy Clasie/Dylan Vente-Nicolai Jörgensen (4)
3. Nicolai Jörgensen-Robin van Persie/Sam Larsson-Jens Toornstra (3)

(Hein Nooijens / VoetbalPrimeur)