Van Boekel valt weer op tijdens knappe Friese remontada in Sittard

23-02-2019 21:37
57

Heerenveen heeft in Sittard een 2-0 achterstand om weten te zetten in een 2-4 overwinning. De eerste helft van de Friezen was dramatisch, maar in het tweede bedrijf rechtte de ploeg van Jan Olde Riekerink de rug en nam het alsnog de punten mee naar Friesland. Scheidsrechter Pol van Boekel eiste net als in het duel tussen FC Utrecht en PSV weer een hoofdrol voor zich op.

De wedstrijd kon niet slechter beginnen voor Heerenveen. Jizz Hornkamp liet Lazaros Lamprou weglopen uit zijn rug, waarna de Griek ook Daniel Hoegh fopte en de Limburgers op 1-0 zette. Toch bleven de Friezen achterin schutteren en kreeg Lisandro Semedo na een half uur spelen een grote kans op de tweede Fortuna-goal. Oog in oog met Warner Hahn miste hij.

Een minuut later hing de 2-0 alsnog in de touwen. Een prima aanval van Fortuna eindigde bij captain Mark Diemers, die de bal voor zijn voeten vond en de tweede goal rustig binnen schoof. Toch kwam Heerenveen nog voor rust terug in de wedstrijd. Daniel Hoegh stond helemaal vrij na een corner vanaf links en de centrale verdediger knikte de aansluitingstreffer beheerst achter Alexei Koselev.

Die goal van Hoegh bleek na rust van grote waarde te zijn voor Heerenveen. De Friezen zetten aan op weg naar de gelijkmaker en na exact een uur spelen hielp Mitchell van Bergen zijn ploeg aan de 2-2. Hij passeerde zijn directe tegenstander en knalde de bal hard in de korte hoek. De mannen van Jan Olde Riekerink bleven ook na de gelijkmaker gas geven, getuige de bal op de paal van Michel Vlap.

Een kwartier voor tijd tekende het doemscenario zich alsnog af voor Fortuna. José Rodriguez hield Vlap vast in het strafschopgebied, waarna hij van scheidsrechter Van Boekel een rode kaart kreeg en de bal op de stip ging. Sam Lammers bleef koel, scoorde de 2-3 en voltooide daarmee de Friese remontada. Met een man minder hoopten de Limburgers op een klein wonder in blessuretijd, maar de goal viel aan de andere kant. Lammers werd weggestuurd en klaarde eenvoudig het klusje: 2-4.

Toch was de kous daarmee nog niet af in Sittard. Twee minuten voor tijd werd Andrija Novakovich neergelegd in het strafschopgebied, waarna ook Fortuna in eerste instantie een strafschop te nemen kreeg. Toch greep de VAR tot ieders verbazing in en werd de Limburgers een zuivere penalty ontnomen, waarna de Friezen het duel uitspeelden.