De Graafschap vernedert ploeterend PEC en neemt afstand van NAC

De Graafschap vernedert ploeterend PEC en neemt afstand van NAC

23-02-2019 21:45
50

Het 'Jaap Stam-effect' lijkt voorlopig uitgewerkt bij PEC Zwolle. De Overijsselse club ging thuis met liefst 0-3 onderuit tegen De Graafschap en leed daardoor zijn tweede nederlaag op rij. Voor de Superboeren is het pas de eerste uitzege van het seizoen.

PEC had aanvankelijk het balbezit, maar wist niet gevaarlijk te worden. Op het moment dat de ploeg van trainer Jaap Stam wél begon aan te dringen, sloeg De Graafschap toe. Na balverlies van Kenneth Paal kwam de bal bij Youssef El Jebli, die Charlison Benschop probeerde te bereiken. Voordat de spits kon inkoppen werkte Thomas Lam de bal ongelukkig in eigen doel.

Bij de thuisploeg werd de creativiteit van Younes Namli node gemist. De grootste kans was zelfs voor Benschop, maar zijn schot was een prooi voor doelman Mickey van der Hart. Even later kreeg ook Javier Vet nog een grote kans, maar die waarschuwingen bleken onvoldoende voor PEC. De derde mogelijkheid was namelijk raak voor De Graafschap. Na een steekpass van Azor Matusiwa was Lam tegenstander Benschop kwijt, waarna de spits doel trof in de 64e minuut: 0-2.

Pas daarna liet PEC zich eens zien, maar de manier waarop Kingsley Ehizibue de kans om zeep hielp was typerend. Vanaf een meter of twee, drie kopte hij naast. Een rode kaart van invaller Fabian Serrarens vanwege een zwaaiende arm leek de ploeg van Stam te kunnen helpen, maar het werd zelfs nog erger. Doelman Hidde Jurjus gooide de bal razendsnel naar El Jebli, die Delano Burgzorg in staat stelde om door te lopen en de 0-3 binnen te schuiven.

Voor De Graafschap is de winst een enorme opsteker in de strijd tegen directe degradatie uit de Eredivisie. De voorsprong op hekkensluiter NAC Breda bedraagt nu vijf punten. De achterstand op nummer vijftien PEC is bovendien maar vier punten.