NAC ziet De Graafschap verder weglopen en moet serieus vrezen voor degradatie

23-02-2019 22:36
36

NAC is door een 0-0 gelijkspel verder verwijderd geraakt van de 'veilige' zeventiende plaats. De Bredanaars haalden in een moeizame wedstrijd tegen FC Groningen slechts een punt en zagen De Graafschap, dat met 0-3 won bij PEC Zwolle, twee punten uitlopen.

Het degradatiespook waart al een tijdje rond in Breda en zeker door de 3-0 zege van De Graafschap bij PEC Zwolle was een zege dus broodnodig voor NAC. De spelers leken die boodschap wel begrepen te hebben, want in een sfeervol Rat Verlegh Stadion knokten de Brabanders voor iedere meter tegen de in vorm verkerende gasten uit Groningen. De inzet en werklust camoufleerden het matige spel van NAC wel, want de thuisploeg creeërde in de eerste helft bar weinig.

De bezoekers uit het noorden konden daar weinig tegenover zetten. Na een kwartier kreeg Thomas Bruns een grote kans op 0-1, maar de winteraanwinst van FC Groningen probeerde het te moeilijk en nam de bal in één keer uit de lucht op de schoen. De bal zeilde hoog over. Ook Ritsu Doan en Mimoun Mahi namen het doel van NAC onder vuur, maar zonder succes.

Direct na rust kreeg Mitchell Te Vrede, clubtopscorer van NAC, meteen een enorme mogelijkheid. De spits kreeg een voorzet vanaf rechts panklaar op het voorhoofd gelegd en kopte van dichtbij naast. Toch was het aan de Bredanaars te merken dat ze niet direct alle poorten open wilden gooien op zoek naar een overwinning. NAC leek bang voor een tegenaanval van Groningen en zette nog niet alles op alles voor een goal.

Die redenatie bleek niet zo heel gek toen Ludovit Reis twintig minuten voor tijd snoeihard op de lat schoot namens de ploeg van trainer Danny Buijs. De schrik zat er goed in bij de fans in het Rat Verlegh Stadion, die in de laatste tien minuten nog eens achter hun ploeg gingen staan. De steun vanaf de tribune werd echter niet beloond door de spelers op het veld.

NAC mocht zelfs nog van geluk spreken dat het een punt aan de wedstrijd overhield, want Doan miste in de slotfase een enorme kans. Kastaneer kreeg diep in blessuretijd ook nog een mogelijkheid op de winnende goal, maar ook hij liet die mogelijkheid liggen. De wedstrijd eindigde daardoor alsnog in 0-0 en de achterstand van NAC op de 'veilige' zeventiende plaats van De Graafschap loopt daarmee op tot vier punten.