Leo Beenhakker-effect blijft uit

13 mei 2007 om 18:48

Dat was voor FC Groningen na de zege donderdag in de eigen Euroborg voldoende om door te gaan naar de tweede ronde van de play-offs waarin FC Utrecht de tegenstander is. Feyenoord kan na een rampzalig seizoen niets anders doen dan uithuilen en opnieuw beginnen. Het is de eerste keer sinds 1990 dat de Rotterdammers zich niet weten te plaatsen voor Europees voetbal.

Pieter Collen
Beenhakker had voor zijn tweede duel met Feyenoord flink aan zijn opstelling uit de eerste wedstrijd gesleuteld. Jonathan de Guzman (geschorst) en Dwight Tiendalli (gepasseerd) ontbraken in de slechts halfgevulde Kuip. Voor hen in de plaats speelden Alfred Schreuder en Pieter Collen. De keuze voor de laatste was opvallend. De Belg speelde door veel blessureleed dit seizoen slechts een paar wedstrijden in de hoofdmacht.

Beenhakker belastte Collen met de bewaking van Luis Suarez. De Groningse spits was afgelopen donderdag in de Euroborg verreweg de gevaarlijkste speler bij de noorderlingen. Tiendalli, maar ook Ron Vlaar kregen totaal geen vat op de lepe aanvaller uit Uruguay. Van Collen verwachtte Don Leo beter weerwerk en de Belgische back beschaamde dat vertrouwen niet.

Vrije trappen-specialist
Met Danny Buijs aan de rechterflank in de vooruit geschoven rol van De Guzman, Royston Drenthe als linker middenvelder en met slechts drie verdedigers presenteerde Feyenoord zich onder Beenhakker opnieuw als een offensief ingestelde formatie. De bondscoach van Polen gaf zijn verrassende experiment met Romeo Castelen als schaduwspits in een vrije rol terecht een vervolg. De dartele spits veroorzaakte met zijn loopacties en zijn dribbels weer veel onrust in de Groningse gelederen.

Dankzij Pierre van Hooijdonk (37) en de Groningse doelman Brian van Loo nam Feyenoord in de negende minuut een voorsprong. De afzwaaiende spits, die zondag door de uitschakeling afscheid nam als profvoetballer, toonde op de valreep van zijn lange loopbaan zowaar nog eens zijn specialiteit. Hij scoorde uit een vrije trap, die de Groningse keeper onhandig in eigen doel sloeg, 1-0.

Lovre breekt verzet
Het meer dan gelijkwaardige FC Groningen kreeg al voor de rust voldoende kansen op de gelijkmaker. Opnieuw bleek doelman Henk Timmer, die in Groningen ook al sterk speelde, een groot obstakel. De derde keeper van Oranje greep onder meer knap in bij een eigen inzet van aanvoerder Theo Lucius en een schot van Erik Nevland.



Met twee grote kansen voor de excellerende Castelen (op keeper Van Loo en naast) begon Feyenoord sterk aan de tweede helft. De bevrijdende tweede treffer wilde echter niet vallen, waardoor de spanning lang in De Kuip bleef hangen. Na een inschattingsfout bij Drenthe kreeg Goran Lovre in de 74e minuut plotseling een vrije doortocht naar het Rotterdamse doel. Timmer had deze keer geen verweer, 1-1.

Afgekeurde goal
Het wanhopige Feyenoord slaagde er daarna niet meer in om een verlenging af te dwingen. Suarez miste in de nerveuze slotfase nog de mooiste kans namens de Groningers. Een doelpunt van invaller Angelos Charisteas werd daarna nog terecht afgekeurd wegens een overtreding van André Bahia op doelman Van Loo.