Negen conclusies: Ajax-uittocht dreigt en lange neus naar Ramos

Negen conclusies: Ajax-uittocht dreigt en lange neus naar Ramos

06-03-2019 00:11 Laatste update: 00:12
100

Ajax heeft zich op een historische Europese avond weten te plaatsen voor de kwartfinale van de Champions League. De Amsterdammers waren in Santiago Bernabéu met liefst 1-4 te sterk voor Real Madrid. VoetbalPrimeur trekt negen conclusies na de historische avond in Madrid.

Wonder van Madrid voltrekt zich
Veel Ajax-fans geloofden wel in een stuntje en zelfs een leek kon zien dat Real Madrid niet in beste doen was. Toch zullen er weinigen zijn die er écht, écht in geloofden dat 'het wonder van Madrid' zich dinsdagavond zou voltrekken. Het gebeurde toch. 'Ik zei het toch', kunnen de Ajax-fans die in aanloop naar Real - Ajax vol vertrouwen waren woensdagochtend zeggen als ze bij de koffieautomaat staan.

De Jong is Ballon d'Or-winnaar de baas
Alle ogen waren in Madrid gericht op Frenkie de Jong. De Ajax-middenvelder speelt volgend jaar voor FC Barcelona en moest bij de aartsrivaal zijn status als toptalent zien te bevestigen. Dat lukte hem, wat heet! De Jong speelde fantastisch en was Ballon d'Or-winnaar Luka Modric veelvuldig de baas. Het was sowieso een genot om te kijken naar de duels tussen Modric en De Jong, twee rasvoetballers. Hoogtepunt: de actie waarmee de Ajax-middenvelder Vicinius Junior en Modric het bos instuurde.

Wie blijft er straks nog over?
Ja, veel Ajacieden staan in de belangstelling van Europese topclubs. Frenkie de Jong ging al, Matthijs de Ligt gaat komende zomer op zeker ook weg en ook Hakim Ziyech zal aan het eind van dit seizoen zijn heil wel elders zoeken. Na de overwinning in Madrid lijkt de vraag gerechtvaardig wie er dan nog wél blijft. Dusan Tadic was weergaloos, David Neres niet te stoppen, Donny van de Beek zaaide constant verwarring bij Real en ook Daley Blind speelde een uitstekende wedstrijd. Het wordt afwachten hoe het Ajax van volgend seizoen eruit ziet.

Zinedine Tadic: tien met een griffel
In de eerste helft van de heenwedstrijd speelde Dusan Tadic als spits al fantastisch, in Madrid was hij zo mogelijk nog beter. Tadic gaf de assist op de 0-1 en de 0-2 en was vervolgens zelf verantwoordelijk voor 0-3. Zijn roulette voorafgaand aan zijn assist op de 0-2 gaat op zeker de wereld over en deed denken aan een grootheid die ooit in het maagdelijk wit van Real speelde: Zinedine Zidane.

Lees ookSpelersrapport: Ajax scoort twee 9's en één 10 op historische avond in Madrid

De Champions League-houder onttroond
Wat is er mooier dan de titelverdediger uitschakelen? De titelverdediger uitschakelen die de laatste drie edities van het miljardenbal won! De afgelopen drie seizoenen zegevierde De Koninklijke in Europa's belangrijkste clubtoernooi. Van de laatste vijf Champions League-edities werden er vier gewonnen door Real. Het onderstreept de fantastische prestatie van de Amsterdammers.

Ook vocaal de baas
De Ajax-fans lieten zich ondanks het matige resultaat in de heenwedstrijd niet tegenhouden en reisden massaal af naar de Spaanse hoofdstad. De bijna vierduizend meegereisde supporters waren vocaal de baas in het Santiago Bernabéu. Ajax declasseerde Real Madrid, niet alleen op maar ook buiten het veld. Vanaf de eerste tot en met de laatste minuut overstemde het uitvak de bijna 80.000 Madrileense fans. Chapeau!

Kassa rinkelt in Amsterdam
Dat de Champions League een lucratief toernooi is, is algemeen bekend. Ajax had na het bereiken van de achtste finale al ruim 62 miljoen euro binnengeharkt. Na de 1-4 overwinning komt daar nog eens 2,7 miljoen euro aan winstpremie bij. Het bereiken van de kwartfinale levert nog eens 10,5 miljoen euro op. Dat maakt ruim 75 miljoen euro.

Mindere Mazraoui
Als we dan toch een kritische noot moeten plaatsen: Noussair Mazraoui had het in de eerste helft moeilijk het hoofd boven water te houden. De rechtsback van Ajax moest aan de noodrem trekken bij Vicinius Junior, kreeg geel en is daardoor geschorst voor de eerste kwartfinale-wedstrijd. In de tweede helft herstelde hij zich overigens behoorlijk en hield hij met een cruciale actie de bal binnen waaruit de 0-3 van Tadic ontstond.

Lange neus naar Ramos
In Amsterdam pakte Real Madrid-captain Sergio Ramos bewust een gele kaart door Kasper Dolberg neer te halen. De Spanjaard schatte in dat zijn ploeg hem in de return niet nodig zou hebben, maar kwam dinsdagavond bedrogen uit. Vanaf een speciaal voor hem ingerichte eretribune moest hij toezien hoe hij node werd gemist bij een stuurloos Real. Ajax gaf het enige juiste antwoord: Real Madrid elimineren en een lange neus trekken naar Ramos.

(Jurgen van der Hoeven / VoetbalPrimeur)