'Enthousiaste' Van Basten plaatst kritische noot bij Frenkie de Jong: Niet slim

'Enthousiaste' Van Basten plaatst kritische noot bij Frenkie de Jong: "Niet slim"

08-03-2019 11:38 Laatste update: 11:54
95

Marco van Basten heeft met volle teugen genoten van de Champions League-stunt van Ajax bij Real Madrid (1-4). Twee spelers vielen hem in het bijzonder op: Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong.

Van Basten typeert het Ajax-duo in gesprek met Exprofs.nl als 'twee bijzonder goede spelers'. "Die kunnen echt wereldtop worden. Als je De Ligt na de wedstrijd hoort praten. Die jongen is pas negentien, maar toch al een heel evenwichtige jongen. Als hij niet geblesseerd raakt, wordt hij de komende vijftien jaar smullen. Hij organiseert, regelt... Hij geeft gewoon de leiding, is echt de baas. Mooi om te zien."

Wedden

Meer odds

Ook De Jong kan op complimenten van San Marco rekenen, al gaat de vergelijking met Johan Cruijff te ver. "Johan was zo snel als water, was een aanvaller. De Jong is een middenvelder, die het spel van achteren naar voren brengt. Hij lijkt meer op Pirlo, die ook voor de verdediging speelde. De Jong overdreef tegen Real een keer (balverlies in tweede helft, red.). Niet slim, moet hij niet doen. Maar voor de rest... Alles was goed, ziet er makkelijk uit."

Van Basten genoot met volle teugen van het Ajax-spel tegen Real Madrid. "Ik werd daar heel erg fanatiek en enthousiast van. Ik zat thuis met een vriend voor de televisie. Het was een geweldige wedstrijd waar alles inzat: van drama en verdriet tot enthousiasme en vreugde. Het leuke was; je speelt tegen het grote Real Madrid, maar als je het over twee wedstrijden bekijkt, heeft Ajax gewoon verdiend gewonnen."