Ajax-Juventus: de 'EPO-finale', twee uit twaalf en CR7's favoriete tegenstander

Ajax-Juventus: de 'EPO-finale', twee uit twaalf en CR7's favoriete tegenstander

15-03-2019 15:00 Laatste update: 15:29
87

De UEFA heeft gesproken: Ajax zal zijn Europese avontuur vervolgen met een tweeluik tegen het roemruchte Juventus. VoetbalPrimeur bereidt je alvast voor op de Champions League-clashes in april: acht wetenswaardigheden over La Vecchia Signora!

Al 23 jaar zonder Europese hoofdprijs
Juventus is al sinds 2012 ongenaakbaar in eigen land en de achtste Serie A-titel op rij is een kwestie van tijd. De Oude Dame hunkert echter naar het Europese succes waarop het al sinds 1996 moet wachten. Nadat Vladimir Jugovic in het Stadio Olimpico de beslissende penalty tegen Ajax benutte, haalde Juventus liefst vijf keer de finale van de Champions League. Borussia Dortmund (1997), Real Madrid (1998), AC Milan (2003), FC Barcelona (2015) en nogmaals Real Madrid (2017) bleken echter allemaal te sterk.

Nieuw tijdperk in Turijn
Juventus heeft jarenlang gesteund op zijn bijzonder geroutineerde achterhoede: Gianluigi Buffon en Giorgi Chiellini speelden nog in de Serie B, na de verplichte degradatie in 2006, en bewaakten jarenlang het Turijnse fort met Andrea Barzagli en Leonardo Bonucci. Die massieve muur brokkelt echter langzaam af: Buffon is naar Paris Saint-Germain vertrokken en de 37-jarige Barzagli werkt toe naar zijn voetbalpensioen. Daniele Rugani klopt dit seizoen op de deur en Emre Can fungeert als extra middenvelder.

Nieuw tijdperk in Turijn (2)
Afgelopen zomer realiseerde Juventus de grootste stunt op de transfermarkt: niemand minder dan Cristiano Ronaldo kwam de Turijnse gelederen versterken. De oogst tot dusver? 24 treffers in 36 officiële wedstrijden. Paulo Dybala is vooralsnog het grootste slachtoffer van de komst van CR7: de Argentijnse publiekslieveling moet vooral in de Champions League vaak genoegen nemen met een reserverol. Mario Mandzukic en Federico Bernardeschi zijn vaak de frontsoldaten van Ronaldo, terwijl Miralem Pjanic en backs Joao Cancelo en Alex Sandro voor de aanvoer van achteruit zorgen.

Favoriete tegenstander van Ronaldo
De verdediging van Ajax kan zijn borst natmaken. Ronaldo maakte dinsdag tegen Atlético Madrid zijn 122ste, 123ste én 124ste Champions League-goal. De vijfvoudig Ballon d'Or-winnaar speelde in zijn Real Madrid-tijd graag tegen Ajax, blijkt uit de statistieken. Maarten Stekelenburg en Kenneth Vermeer moesten samen in totaal zeven keer vissen na een doelpoging van Ronaldo. De Portugees scoorde alleen tegen zijn huidige werkgever (tien keer) en tegen Bayern München (negen keer) vaker dan tegen Ajax.

Mogelijke schorsing voor Ronaldo
Of Ronaldo tijdens beide wedstrijden tegen Ajax mee kan spelen, is overigens nog niet honderd procent zeker. Na zijn drie treffers tegen Atlético Madrid greep hij naar zijn 'cojones', net zoals Atlético-trainer Diego Simeone dat na de heenwedstrijd in Madrid deed. De UEFA zal ongetwijfeld onderzoek doen naar het incident, maar Juventus-directeur Pavel Nedved is niet bang voor een schorsing van zijn vedette. "Zoiets gebeurt op het veld. Hij deed dat omdat hij in Madrid was beledigd door de fans van Atlético", liet de Tsjech vrijdag weten aan de pers.

Gunstige balans tegen Ajax
Juventus is niet de favoriete tegenstander van Ajax, zoveel is wel duidelijk. Beide ploegen ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens de Europa Cup I-finale van 1973, die werd beslist door Johnny Rep. Sindsdien won Ajax slechts één van zijn elf confrontaties met de Bianconeri. De meest recente ontmoeting vond plaats tijdens het Europa League-seizoen 2009-2010. Amauri kopte Juventus naar een 1-2 zege in Amsterdam, de return eindigde in 0-0.

De 'EPO-finale' van 1996
Het treffen met Juventus zal pijnlijke herinneringen naar boven halen bij Ajax-directeuren Edwin van der Sar en Marc Overmars. De toenmalige keeper en linksbuiten behoorden tot de Ajax-selectie die in 1996 zijn tweede Champions League-finale op rij behaalde. De Amsterdammers hielden Juventus, zonder de geblesseerde Overmars, op een 1-1 gelijkspel, maar moesten het hoofd huigen na de noodzakelijke penaltyserie. De spelers van Juventus werden later beschuldigd van dopinggebruik: met name de 'wielerdrug' EPO zou rond zijn gegaan in de kleedkamer.

Onneembare vesting
Dat Juventus in eigen huis lastig te kloppen is, mag een understatement genoemd worden. In tien jaar tijd verloor Juventus welgeteld vier Europese wedstrijden in Turijn. Louis van Gaal en Bayern München wonnen in 2009 met 1-4; vier jaar later nam datzelfde Bayern een 0-2 overwinning mee op weg naar de eindzege. Vorig seizoen klapten de Italiaanse fans hun handen blauw voor de waanzinnige omhaal van Cristiano Ronaldo, toen nog in dienst van Real Madrid, en in november liet men zich thuis verrassen door Manchester United.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)