Nog vijf jaar Overmars bij Ajax: dit waren zijn toptransfers én grootste miskopen

Nog vijf jaar Overmars bij Ajax: dit waren zijn toptransfers én grootste miskopen

Gepubliceerd: donderdag 21 maart 2019 om 13:00do 21-03-2019 om 13:00

Laatste update: donderdag 21 maart 2019 om 13:42do 21-03-2019 om 13:42

Ajax maakte maandag bekend dat Marc Overmars tot de zomer van 2024 in charge blijft over het aan- en verkoopbeleid van de Amsterdamse topclub. Voor VoetbalPrimeur reden om alle inkomende transfers sinds de aanstelling van de directeur spelersbeleid in 2012 onder de loep te nemen. Het resultaat: de topdeals én de miskopen van Marc Netto in twee elftallen gepropt. 

Geen Arsenal, maar nog vijf jaar in Amsterdam dus. Ajax en directeur spelersbeleid Marc Overmars zorgden deze week voor een verrassing door naar buiten te brengen dat laatstgenoemde tot 2024 gaat bijtekenen bij de kwartfinalist van de Champions League. Overmars werd door Britse media al maanden nadrukkelijk gelinkt aan zijn oude liefde uit Londen.

Sinds zijn benoeming in 2012 deed Overmars talloze aankopen. Komende zomer wacht hem waarschijnlijk zijn meest pittige klus tot nu toe. Het elftal van trainer Erik ten Hag staat voor een complete renovatie: Frenkie de Jong is al verkocht aan FC Barcelona, voor liefst 75 miljoen euro, en Matthijs de Ligt en diverse andere grote namen zullen de middenvelder richting de uitgang volgen. 

Met een duizelingwekkende oorlogskas van honderden miljoenen euro's moet Overmars gaan shoppen en een nieuw team samenstellen dat opnieuw hoge ogen kan gooien in Europa. Prima gelegenheid voor ons om naar zijn trackrecord te kijken en een selectie te maken uit alle spelers die hij in de afgelopen zeven jaar naar de Johan Cruijff Arena haalde.

Miskopen: Lamprou, dure backs en Sanogo

We beginnen met de elf namen die niet zo'n beste indruk maakten of maken in Amsterdam. Op doel een van de vier spelers uit het lijstje die nog altijd onder contract staan bij Ajax: Kostas Lamprou. De Griekse goalie komt simpelweg tekort - geen woordgrap - voor het niveau dat de club nastreeft. In januari degradeerde Lamprou naar de derde plek in de keeperspikorde nadat Ajax hals over kop Bruno Varela had gehuurd van Benfica. De defensie bestaat verder uit Mike van der HoornHeiko Westermann en de backs Luis Orejuela en Rasmus Kristensen. Voor de Deen en de Colombiaan betaalde Overmars opgeteld zo'n 9 miljoen euro. Orejuela wordt momenteel verhuurd, Kristensen is niet meer dan een bankzitter. 
Bron bedragen: Transfermarkt.com

Op het middenveld viel deze keuze op Niki ZimlingLerin Duarte en Siem de Jong. Laatstgenoemde staat nog altijd onder contract bij Ajax. Dit seizoen verhuurt de club hem aan Sydney FC. De terugkeer van de al jaren door blessures geteisterde De Jong in 2017 verbaasde vriend en vijand. Zimling en Duarte maakten het geen moment waar. Yaya Sanogo is een naam die in de komende decennia in tal van voetbalquizzen aan bod zal komen. De Franse spits, in 2015/16 gehuurd van Arsenal, vormt een voorhoede met Richairo Zivkovic en Mateo Cassierra. De Colombiaanse aanvaller kon sinds 2016 geen indruk maken in de hoofdstad en wist ook dit seizoen geen potten te breken bij FC Groningen, dat hem aanvankelijk voor een heel seizoen huurde van Ajax. Momenteel speelt Cassierra voor Racing Club.

Topdeals: zes spelers van huidig elftal

Het elftal dat is samengesteld uit de, in onze ogen, beste deals van Overmars bij Ajax, bestaat uit zes spelers uit de huidige selectie. Het gaat om André OnanaNicolás Tagliafico, Frenkie de Jong, Hakim Ziyech, David Neres en Dusan Tadic. De Jong was in 2015 onderdeel van een ruildeal met Willem II en kon daardoor voor het symbolische bedrag van 1 euro aangetrokken worden. Hij groeide in de afgelopen twee jaar uit tot dragende kracht, Oranje-international en een van de meest veelbelovende spelers van Europa. Barça tikte 75 miljoen euro voor hem af. Ook voor koopjes als Onana en Tagliafico gaan Overmars en co. binnen afzienbare tijd stevig cashen.

Riechedly Bazoer werd in 2012 transfervrij overgenomen van PSV en ging na zijn debuut direct als een komeet. Het huwelijk tussen Ajax en de middenvelder eindigde in mineur. Christian Poulsen kwam in 2012 eveneens transfervrij naar Amsterdam en bleek met al zijn ervaring een absolute toevoeging. Arek Milik, eerst een seizoen gehuurd van Bayer Leverkusen en later voor een habbekrats ingelijfd, leverde in 2016 liefst 35 miljoen euro op. Ook Davinson Sánchez - gekocht voor 5 miljoen, twaalf maanden later verkocht voor 40 miljoen - werd een regelrecht succes.

In de achterhoede krijgt Niklas Moisander de voorkeur boven Daley Blind, met 16 miljoen euro de duurste aankoop ooit van Overmars. Moisander deed het jarenlang uitstekend in de achterhoede van Ajax en veroverde twee landstitels met de club. 

Eens met ons top- en flopteam? Wat is in jouw ogen de beste aankoop van Overmars bij Ajax? Deel je mening in de comments! 

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws