'Cultuurverandering' nodig in voetbal: 'Wij zijn hier bij Ajax en maken zeven uur'

'Cultuurverandering' nodig in voetbal: 'Wij zijn hier bij Ajax en maken zeven uur'

Gepubliceerd: woensdag 20 maart 2019 om 12:54wo 20-03-2019 om 12:54

Laatste update: woensdag 20 maart 2019 om 12:56wo 20-03-2019 om 12:56

Toptrainer André Villas-Boas denkt dat er een 'cultuurverandering' nodig is om profvoetballers meer uren te laten maken. De momenteel clubloze trainer stelt dat spelers voetbal als een hobby zien en niet als werk.

Villas-Boas vindt het opvallend dat voetballers zo weinig uren maken en trekt de vergelijking met andere sporten. "Het gaat om toewijding. Niet één voetballer besteedt zoveel aandacht aan zijn sport als andere topatleten, of het nu om de technische of psychologische kant gaat, voorbereiding of kennis over tegenstanders", aldus de oud-trainer van onder meer Chelsea en Tottenham Hotspur in gesprek met De Volkskrant.

"Zes, zeven uur dagelijks, dat haalt geen voetballer, en die gewoonte vloeit voort uit een cultuur van veertig jaar", vervolgt hij. Alleen bij de nationale teams is dat anders. "Want daar hebben spelers verder niets te doen. Dan heeft de trainer ze acht uur per dag tot zijn beschikking."

Villas-Boas is dan ook voorstander van een cultuurverandering in het voetbal. "Zo van: we zijn hier bij Ajax, we maken zeven uur per dag. Mijn tijd bij Chelsea en Spurs? Om 12.30 uur zat de dag erop. Als de coach zei: We gaan door tot 15.00 uur, zeiden ze: Man, doe niet zo gek."

Als het aan Villas-Boas ligt moeten spelers meer beschikbaar zijn voor hun clubs. "Niet voor marketing, maar voor zijn eigen ontwikkeling. Meer training, meer analyse, meer voorbereiding. Voetballers hebben hun talent, maar voetbal is een hobby voor ze. Geen beroep."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws