Waarom Oranje tegen Wit-Rusland niet heeft bewezen 'Duitsland-proof' te zijn

Waarom Oranje tegen Wit-Rusland niet heeft bewezen 'Duitsland-proof' te zijn

Gepubliceerd: vrijdag 22 maart 2019 om 10:15vr 22-03-2019 om 10:15

Laatste update: vrijdag 22 maart 2019 om 10:15vr 22-03-2019 om 10:15

Nederland begon goed aan de EK-kwalificatiereeks en boekte een eenvoudige overwinning op Wit-Rusland: 4-0. Deze analyse laat zien hoe gemakkelijk Oranje zich voorbij Wit-Rusland speelde in de opbouw en wat het aanvalsplan van Nederland was. Verder wordt er vooruit gekeken naar Nederland-Duitsland.

Door Koen Bloks

Het Nederlands Elftal maakte in de eerste helft goed gebruik van de intenties van de twee centrale aanvallers van Wit-Rusland. De bezoekers kwamen vooral om te verdedigen, maar ze deden dat niet goed. De twee spitsen stapten zonder aansluiting vooruit en stonden te ver uit elkaar. Op deze manier kon Oranje gemakkelijk de opbouw voorbij de aanvallende linie krijgen. Voorafgaand aan het tweede doelpunt speelde Matthijs de Ligt eenvoudig voorbij de aanvallers van Wit-Rusland. Ondanks dat het elftal van Koeman in de opbouw niet in de problemen kwam, liet het goede afwisselende opbouwplannen zien.De aanvallers van Wit-Rusland stappen door, zonder dat de middenvelders vooruit stappen om het veld kleiner te maken. Daardoor komt Oranje gemakkelijk aan het voetballen. In foto 2 wordt Frenkie de Jong gemakkelijk bereikt. Een paar tellen later scoort Georginio Wijnaldum de 2-0.

Nederland bouwde op met één verdediger meer dan er aanvallers waren (drie tegen twee) om voornamelijk De Jong achter de aanvallers aan te spelen (maakt vier tegen twee). De Jong dribbelde na het ontvangen van de pass naar de aanvallende helft. Daar leverde de spelmaker in bij Wijnaldum. De middenvelder van Liverpool dribbelde terug om vervolgens de bal bij Denzel Dumfries neer te leggen. Door het dribbelen van Wijnaldum stapten de middenvelders uit reactie vooruit.

Opnieuw lieten de bezoekers defensief steken vallen. De buitenste middenvelder vergat namelijk om Dumfries te dekken of de passrichting naar de back af te schermen. Het plan van Wit-Rusland was om na het druk zetten in een 4-4-2 te gaan verdedigen in een 5-4-1: de buitenste middenvelder op links had de opdracht om Dumfries te volgen. Ondanks meerdere voorzetten die Dumfries kon geven, ging de middenvelder pas echt opzichtig in de fout voorafgaand aan de 2-0.Op de eerste foto is de intentie van de linkermiddenvelder van Wit-Rusland te zien: hij heeft de opdracht om Dumfries te volgen. Voorafgaand aan het tweede doelpunt van Oranje laat de middenvelder zich naar voren lokken in plaats van zijn taak uit te voeren. Dumfries staat daardoor volledig vrij om zijn assist te verzorgen.

In aanvallend opzicht kon Dumfries meerdere keren opstomen aan de rechterkant. Steven Bergwijn, op papier rechtsbuiten, speelde ver aan de binnenkant om de verdediging van Wit-Rusland smal te laten spelen. Daardoor kwam de rechterflank open te liggen. Ideaal voor een speler als Dumfries, die sterk is in het belopen van ruimtes aan de zijkant. Telkens kwam één van de Oranje aanvallers ver in het middenveld (vaak Memphis Depay en Ryan Babel), terwijl anderen tussen de linies aanspeelbaar waren of loopacties diep maakten (Wijnaldum en Bergwijn). De voorhoede speelde met veel positiewisselingen om het Wit-Rusland moeilijk te maken. Ondanks dat er niet veel centrale combinaties gespeeld werden, leverde deze positionering uitstekende aanvallen via Dumfries op.


Oranje brengt veel spelers centraal op het veld tussen de linies of in de diepte. Daardoorkomt de defensie van Wit-Rusland smal te spelen en krijgt Oranje ruimtes via de zijkant.

Ondanks de gemakkelijke overwinning is het allerminst zeker dat de ploeg van Ronald Koeman Duitsland-proof is. Oranje heeft tegen Frankijk en ook donderdag tegen Wit-Rusland laten zien dat het kan domineren tegen een elftal dat met twee spelers druk zet. Duitsland zet tegenwoordig druk met drie spelers (heel smal op het veld) en twee controleurs daar kort achter. Onder andere De Jong krijgt daarin geen enkele mogelijkheid om aan de bal te komen. Dat maakte Oranje in Gelsenkirchen (2-2 na een enerverende slotfase) voorspelbaar en statisch.

Koeman zal zich moeten beraden op een ander tactisch plan dan in de laatste wedstrijd tegen Duitsland. Want wanneer zowel De Jong als aanvallers Depay, Babel en Bergwijn niet bereikt worden, heeft het weinig kans op een goed resultaat.


Drie spitsen schermen de controleurs af. Daarachter staan twee Duitse controleurs. Dat geheel zorgt ervoor dat Oranje niet de gebruikelijke opbouwvariaties kan laten zien met een uitzakkende De Jong of Marten de Roon. Ook de aanvallers worden door het Duitse geheel voorin goed afgeschermd. Ronald Koeman kan aan de slag!

De @LaptoptrainerNL kijkt voor VoetbalPrimeur naar de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland en probeert op een begrijpelijke wijze de theoretische kant van het voetbal te belichten.

Poll

Wat wordt Nederland-Duitsland?

(13648 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws