VAR-suggesties Van der Vaart en Gullit: 'Ik ben niet paranormaal, gewoon oud-prof'

VAR-suggesties Van der Vaart en Gullit: 'Ik ben niet paranormaal, gewoon oud-prof'

02-04-2019 08:57
56

Rafael van der Vaart denkt dat videoscheidsrechters beter zouden functioneren met een oud-voetballer naast zich. Volgens de 109-voudig Oranje-international kijken spelers die op topniveau gevoetbald hebben, anders naar wedstrijden dan scheidsrechters die geen ervaring hebben als profvoetballer.

De NOS-analist merkt het ook aan zichzelf. "Ik ben niet paranormaal of zo, ik ben gewoon een oud-profvoetballer. Ik weet daardoor hoe voetballers denken en bewegen als ze een duel aangaan", vertelt hij aan De Volkskrant. Scheidsrechters en videoarbiters kunnen minder makkelijk inschatten of een speler bewust of onbewust naar de grond gaat, denkt Van der Vaart. "Als je iets tot in den treure vertraagt kan een te late tackle eruitzien als een enorme aanslag. Terwijl ik gewoon zie dat het helemaal niet de bedoeling was van die speler om de ander te blesseren."

Drie challenges
Ruud Gullit denkt dat de voetbalwereld een voorbeeld kan nemen aan de ontwikkelingen in de tennissport en in het American football: de voormalig Oranje-aanvoerder vindt dat trainers ook de kans moeten krijgen om de scheidsrechter naar de monitor te halen. "Er gebeuren zóveel dingen op het veld. En geloof me, coaches hebben tegenwoordig altijd een scherm op de bank."

Wanneer trainers drie van dat soort challenges in mogen zetten, zullen ze minder vaak klagen bij de vierde official, denkt Gullit. De Ziggo Sport-analist vindt bovendien dat trainers één wisselmogelijkheid in moeten leveren als hun interventie onterecht blijkt te zijn. Hiermee kan tijdrekken worden voorkomen. "Ik heb ook het liefst dat het tempo erin blijft. Als ze een keer minder mogen wisselen, dan denken ze wel drie keer na voordat ze een challenge indienen."