Waarom de rol van De Ligt en Neres essentieel is voor Ajax tegen Juventus

Waarom de rol van De Ligt en Neres essentieel is voor Ajax tegen Juventus

08-04-2019 11:00 Laatste update: 11:50
32

De eerste Champions League-ontmoeting tussen Ajax en Juventus werpt z'n schaduw vooruit. Met nog twee dagen te gaan, legt VoetbalPrimeur het vergrootglas op de twee ploegen en de rollen van onder meer Joël Veltman, Matthijs de Ligt en David Neres.

Voor een grondige analyse pakken we het laatste Eredivisie-duel van Ajax erbij, zaterdag tegen Willem II. In Tilburg wonnen de Amsterdammers met 1-4, maar in hoeverre lieten ze zien Juventus-proof te zijn? Met de aanstaande kampioen van Italië treft Ajax een sterke tegenstander. De opstelling en formatie is - zoals we trainer Max Allegri kennen - behoorlijk onvoorspelbaar. De manier waarop de Italianen scoren is dat niet.

Juventus maakt goals op drie manieren: na het veroveren van de bal op de helft van de tegenstander, via voorzetten uit open spel en uit standaardsituaties. Juventus beschikt over misschien wel de allersterkste luchtmacht ter wereld. Ajax staat voor de schone taak om sterke koppers als Mario Mandzukic, Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci én Ronaldo in toom te houden.




Ajax zet met een back druk op de back van de tegenstander: Veltman heeft niet de topsnelheid (wel het inzicht) om dit altijd even goed te doen. De reactie is dat De Ligt in grote ruimtes één-tegen-één gaat spelen en bij een voorzet niet in het centrum staat.

Alles wijst erop dat Ronaldo, die terugkomt van een hamstringblessure, gaat spelen tegen Ajax. Het is echter de vraag of hij ook daadwerkelijk met Veltman te maken krijgt als directe tegenstander. Ronaldo speelt onder Allegri zowel aan de linkerkant als in de spits. In de Champions League-duels met Manchester United en Atlético Madrid speelde hij als centrumspits.

Eén van de zwaktes die Ajax heeft is het verdedigen van hoge voorzetten: de kans lijkt daarom aanzienlijk dat Ronaldo als spits gaat spelen en Veltman niet zijn bewaker gaat zijn. Allegri zal alle zwaktes van Ajax aangrijpen om extra kans te maken op een resultaat. Ajax kan zich voorbereiden op het verdedigen van voorzetten.



Het verdedigen van (hoge) voorzetten moet beter dan tegen Willem II. Ajax pakte het zaterdag niet anders aan dan anders en dat leverde hachelijke momenten op. Vaak omdat Matthijs de Ligt - als goede kopper - niet meer aanwezig is om in het centrum te verdedigen.

De centrale verdedigers van Ajax komen regelmatig in grote ruimtes te spelen (door het back-op-back druk zetten van Ajax). De Ligt - een kopper die Ajax nodig heeft tegen Juventus - is ook door zijn spelinzicht makkelijk uit het centrum te bewegen. In bovenstaande situaties gokt De Ligt tweemaal op een steekpass, maar die komt niet. De aanvaller kapt op het laatste moment en geeft de voorzet. De Ligt kan daardoor geen ondersteuning in luchtduels bieden, waardoor de tegenstander gevaarlijk wordt. Een tactisch meesterbrein als Allegri is niet te beroerd om van dergelijke intenties gebruik te maken.




Het principe 'derde man zoeken' herkent Ajax beter dan Juventus. Druk zetten loonde afgelopen weekend voor AC Milan en kwam daardoor zelfs op voorsprong. De Amsterdammers herkennen - vanaf de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo - steeds beter de momenten om dit principe toe te passen.

Juventus bouwt op van achteruit. Daar gaan de Italianen nog wel eens de fout in. Bonucci maakte in de wedstrijd tegen AC Milan opnieuw niet de juiste keuze in de opbouw. Het 'derde man-principe' had uitkomst kunnen bieden. Dit principe houdt in dat een pass van speler A (bijvoorbeeld een verdediger) naar B (Dusan Tadic in de spits) gespeeld wordt en dat speler C (Donny van de Beek onder Tadic of David Neres in de diepte) zich op het juiste moment aanspeelbaar maken om de bal van speler B te ontvangen.

Wanneer Ajax onder hevige druk komt te staan zal de bal over de middenveldlinie van de tegenstander volgen. Dat gebeurde ook tegen Willem II en eerder al effectief tegen Real Madrid. Dit principe kan wel eens de uitgelezen mogelijkheid zijn om Juventus pijn te doen. Met Neres in de diepte - als 'ontvanger C of D' - heeft Ajax een groot wapen in huis tegen een zwakte van de Italianen: loopacties op snelheid in de diepte.

De @LaptoptrainerNL kijkt voor VoetbalPrimeur naar de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland en probeert op een begrijpelijke wijze de theoretische kant van het voetbal te belichten.