Pjanic, Kean en Chiellini

Juve-fans 'heel nerveus' voor clash met Ajax: 'Zonder Chiellini ís er geen leider'

Juve-fans 'heel nerveus' voor clash met Ajax: 'Zonder Chiellini ís er geen leider'

10-04-2019 07:15 Laatste update: 07:18
120

De galashow van Ajax tegen Real Madrid heeft dusdanig veel indruk gemaakt in Turijn, dat supporters van Juventus 'heel nerveus' toeleven naar de kwartfinale in de Champions League tussen hun club en de koploper van de Eredivisie. Anthony Barbagallo, reporter van Football Italia, vertelt dat in gesprek met deze website. 

Serie A-grootmacht Juventus is op papier topfavoriet voor het tweeluik met Ajax, maar Barbagallo denkt dat De Oude Dame een zware kluif krijgt aan de ploeg van Erik ten Hag. "Veel Juve-fans reageerden opgelucht toen Ajax uit de koker kwam - en niet FC Barcelona of Manchester City, concurrenten voor de eindzege. Toch is men heel nerveus voor deze wedstrijden tegen zo'n jonge, energieke ploeg", vertelt hij aan VoetbalPrimeur. 

Wedden

Meer odds

"Massimiliano Allegri laat Juventus vaak afwachtend spelen, tegenstanders mogen de bal hebben. Dit Ajax zou daar juist van kunnen profiteren, met het snelle combinatievoetbal dat ze beheersen. In Madrid zag je dat spelers als Hakim Ziyech en Dusan Tadic dodelijk zijn met hun steekpassjes. Ik denk dat het voor Juve belangrijk wordt om Ajax juist níet te veel aan de bal te laten."

Chiellini
De ervaren achterhoede van de kampioen van Italië ziet Barbagallo als meest kwetsbare linie - zéker nu aanvoerder Giorgio Chiellini met een blessure is afgehaakt. Hij is er woensdagavond niet bij in de Johan Cruijff Arena. "Laten we eerlijk zijn: de defensie van Juventus is behoorlijk op leeftijd. Het is niet meer het niveau van een paar jaar terug. Zonder Chiellini heeft deze ploeg sowieso geen echte leider. Leonardo Bonucci is ineens een gemiddelde verdediger zodra Chiellini niet naast hem staat." 

"Ook een zwakte van dit Juventus: gemakzucht. In de Serie A gaat het natuurlijk vaak zo simpel... Je zag het bijvoorbeeld tijdens de uitwedstrijd in de achtste finale tegen Atlético Madrid, toen er met 2-0 verloren werd. Er was geen tempo aan de bal, aanvallend werd er niets afgedwongen. Een tegenstander kan dan in de wedstrijd blijven en profiteren via counters en dode spelsituaties, zoals Atlético deed. Ik vind ook dat het middenveld een kwaliteitsimpuls nodig heeft. Naast Miralem Pjanic beschikt niemand écht over creativiteit. Juve heeft vooral lopers en defensieve middenvelders."

Mister Champions League
De druk op Juve om dit seizoen de Champions League te winnen, is hoe dan ook gigantisch, weet Barbagallo. "Waarom? Omdat de club dit seizoen 100 miljoen euro heeft geïnvesteerd in Cristiano Ronaldo. Dáárom! Als ze de trofee níet pakken, wordt dat als een regelrechte mislukking beschouwd. Ronaldo is Mister Champions League en tegen Atlético liet-ie al zien dat hij in zijn eentje het verschil kan maken. Dit is het perfecte moment voor de club om toe te slaan en de Champions League weer eens te winnen."

"Er is sprake van zenuwen, maar in Turijn en de rest van Italië denkt men wel dat Juventus van Ajax gaat winnen. Zelfs als Ronaldo woensdag niet speelt, moet dat mogelijk zijn. Juve moet tegen Ajax veel proactiever spelen dan het gewend is, denk ik. Niet alleen achterover leunen, op zeker spelen, maar initiatief tonen en Ajax dus niet constant het spel laten maken. Dan wordt het namelijk gevaarlijk."

"Mijn inschatting is dat Juventus een gelijkspel in Amsterdam uiteindelijk prima vindt. Voor eigen publiek moet het dan met een meer aanvallende tactiek worden afgemaakt."

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)