Negen conclusies: Ajax richting 100 miljoen, pleintjesvoetbal en bizarre Blind

Negen conclusies: Ajax richting 100 miljoen, pleintjesvoetbal en bizarre Blind

Gepubliceerd: woensdag 17 april 2019 om 00:00wo 17-04-2019 om 00:00

Laatste update: woensdag 17 april 2019 om 00:09wo 17-04-2019 om 00:09

De memorabele Champions League-campagne van Ajax kreeg dinsdagavond een vervolg in Turijn. Juventus werd met 1-2 verslagen door de Amsterdammers, die voor het eerst in 22 jaar in de halve finale van het miljardenbal staan. VoetbalPrimeur trekt negen conclusies.

Historische prestatie
Ajax staat in de halve finale. Ajax staat in de halve finale. Ajax staat in de halve finale. Het is echt waar. In de tijden van grote financiële verschillen horen de Amsterdammers bij de beste vier clubs van Europa. En daar valt niets op af te dingen. In de tweede helft werd Juventus van de mat getikt door de mannen van Erik ten Hag.

Nerveuze start
Het begin van Juventus - Ajax verliep nog nerveus voor de bezoekers. De bezoekers oogden gespannen en onwennig, mede door de pressie van de Italianen. Feitelijk haalde alleen Daley Blind zijn niveau. In de tweede helft was echter álle schroom verdwenen. Ajax kan zichzelf alleen verwijten dat het niet vaker scoorde.

Veltman versus Ronaldo
Dat Joël Veltman niet op het veld stond om Ronaldo lekker te laten voetballen, bleek al na vijf seconden. De rechtsback van Ajax zette de toon door de Portugese ster na amper vijf seconden tegen de grond te beuken. Ronaldo greep naar z'n gezicht, stond op en zette Juventus even later op voorsprong met een rake kopbal. Mister Champions League had echter niet zijn avond. Symptomatisch was zijn frustratietackle in de blessuretijd.

Pleintje in Amsterdam-Oost
Met moed, lef en trots het veld opgaan. Dat is het credo van Ten Hag. Het werd in Turijn een intense en boeiende pot. Het is fascinerend om dit Ajax te zien: het hoge niveau wordt gekoppeld aan spelplezier, alsof de spelers op een pleintje in Amsterdam-Oost staan. Het is toch echt de Champions League.

Uitgaande transfers: en nu?
Ajax, financieel de kleinste club die in actie kwam in de kwartfinale van de Champions League, moet met zijn talentvolle generatie de dag plukken, want de Europese topclubs met meer geld kloppen op de deur. Maar spelers als Matthijs de Ligt, Nicolás Tagliafico, Donny van de Beek, Hakim Ziyech en David Neres zullen nu wel twee keer nadenken voordat ze een halvefinalist in de Champions League verlaten.

Bizar goede Blind
Een formidabele prestatie, die leverde Daley Blind dinsdagavond tegen Juventus. De verdediger straalde rust uit, was op geen fout te betrappen en had zelfs de arbitrage mee bij zijn ongelukkige handsbal in de slotfase. Zelfs met Manchester United slaagde hij er niet in de halve finale van de Champions League te bereiken. Blind mag trots zijn op Ajax en zichzelf.

Juventus likt de wonden
Voor Juventus was de return tegen Ajax een wedstrijd van erop of eronder. De Italianen hunkeren naar de Champions League-beker, die in 1996 voor het laatst werd gewonnen. Door Cristiano Ronaldo naar Turijn te lokken, kon het op papier bijna niet misgaan, maar voetbal weet áltijd te verrassen. Juventus is in diepe rouw.

Zilvervloot in Amsterdam
Door de 1-2 zege op Juventus kruipen de totale opbrengsten van Ajax in de Champions League dit seizoen richting de 100 miljoen euro. Voor de return van dinsdagavond stonden de inkomsten door de startpremie, plek van Ajax op de coëfficiëntenlijst, kaartverkoop voor thuiswedstrijden, televisiegelden en natuurlijk prestatiepremies op een kleine 84 miljoen euro.

Next up: Tottenham Hotspur/Manchester City
De spelers en technische staf van Ajax kunnen woensdagavond lekker met de beentjes omhoog naar de tweede Champions League-avond van de week kijken. Manchester City of Tottenham Hotspur is de tegenstander van Ajax in de halve finale. De eerste ontmoeting eindigde in een 1-0 zege van Spurs. Ajax speelt op dinsdag 30 april of woensdag 1 mei eerst een uitwedstrijd. De return in de Johan Cruijff Arena is op dinsdag 7 of woensdag 8 mei.

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur)

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws