Waarom 'ongelukkige' Ziyech dinsdag in Turijn tóch goud waard was voor Ajax

Waarom 'ongelukkige' Ziyech dinsdag in Turijn tóch goud waard was voor Ajax

17-04-2019 14:00 Laatste update: 14:01
122

Hakim Ziyech speelde dinsdagavond tegen Juventus één van de grootste wedstrijden in zijn carrière. Over zijn rendement wordt weleens gediscussieerd, maar is dat terecht? De Ajax-spelmaker had enkele ongelukkige momenten, maar was toch enorm belangrijk voor zijn team. VoetbalPrimeur analyseert op basis van drie kwaliteiten waarom.

Door Ruud Bijnen

In balbezit zwierf Ziyech veel over het veld. Als rechtsbuiten trok hij regelmatig ver naar de linkerzijde, waardoor de veldbezetting uit balans leek. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: door tegenstanders mee te trekken, ontstond er ruimte op andere plekken in het veld. Vooral Joël Veltman kreeg zeeën van ruimte aan de rechterkant.

Het was óók Ziyech die door zijn positiewisselingen voor verwarring zorgde bij Juventus en daardoor enkele keren in scoringspositie kwam. Zijn goede keuzes in het positie kiezen en zijn gevoel voor timing waren fantastisch zichtbaar in deze wedstrijd. Dat de bal er deze avond niet inging, zij hem vergeven.

Weglokken tegenstanders
Bij de inleiding voor de eerste grote kans voor Ajax maakte Ziyech op een andere manier ruimte voor Veltman, Dusan Tadic en David Neres. Hoe? Door twee tegenstanders mee te trekken. Hij zakte uit en lokte twee Juve-spelers naar zich toe. In het eerste screenshot is dat zichtbaar.


Onder in beeld trekt Ziyech zowel Blaise Matuidi als Alex Sandro naar zich toe door de bal uitzakkend te vragen aan Frenkie de Jong. Daardoor krijgt vooral Veltman veel ruimte op rechtsbuiten. Maar achter de twee doordekkende Juventus-spelers ontstaat veel ruimte voor Tadic en Neres tussen de linies. Als de bal bij de rechtervleugelverdediger komt door de pass van De Jong, gaat Tadic diep en zakt Neres tussen de linies in. Veltman kiest voor Neres, die de zestienmeter in dribbelt en vanuit een combinatie met Tadic een schotkans krijgt. Deze wordt geblokt en Donny van de Beek kan er zijn schoen vervolgens net niet goed tegenaan krijgen: over. De eerste kans voor Ajax.

Positie kiezen
Ook bij het eerste doelpunt van Ajax gaf Ziyech de assist op Van de Beek. Wellicht was het bedoeld als schot op doel, maar de Drontenaar koos als enige positie op de plek waar de bal uiteindelijk terechtkwam. Ziyech lijkt altijd bezig met het voetballen vanuit zijn kracht: de bal opvangen in de tweede lijn en schieten of de assist verzorgen. Een voorzet van de zijkant binnenkoppen is niet zijn sterkste punt en hij blijft weg uit de zestienmeter. Hij zorgt dat hij voorwaarts richting het doel kan bewegen als hij een afgeslagen bal ontvangt.


Men zou geneigd zijn te zeggen: blijf aan de rechterkant spelen. Maar Ziyech is even hiervoor geheel naar de andere kant getrokken. Opnieuw is er daardoor veel ruimte voor teamgenoten als Tadic en Veltman. Helemaal links in beeld is Ziyech net als enige rustig achteruit gelopen, voordat Daley Sinkgraven de bal voorgeeft. Alle andere spelers zijn in voorwaartse beweging om de bal binnen de zestienmeter te kunnen verwerken. De bal ketst via de rug van een tegenstander voor de voeten van Ajax’ rechtsbuiten. Hij haalt uit en de bal komt in de voeten van Van de Beek die koeltjes binnenschuift: 1-1.

Timing
Ziyech miste een aantal kansen. In retrospectief is het een kleinigheidje na een glorieuze wedstrijd voor Ajax. Kansen verzilveren onder grote druk is het moeilijkste dat er is. Waar het tegen Real Madrid thuis én uit wel lukte, was het Ziyech gisteren niet gegund. Eén doelpunt werd in de 79e minuut afgekeurd vanwege centimeters buitenspel. Ook in de 52e en 65e minuut waren en grote kansen voor Ziyech.

Dat hij in die positie komt, is al een kwaliteit op zich. Zijn timing in de loopacties is fantastisch en hij weet veelal recht op het doel aflopend de bal op snelheid te vragen. Hij weet wanneer in te houden en wanneer te versnellen. Ligt de bal bij een medespeler vrij om gepasst te worden, dan versneld hij. Daarvoor zorgt hij dat hij temporiserend de ruimte heeft om die versnelling in te kunnen zetten.


De tweede grote kans voor Ziyech wordt ingeleid. De bal ligt bijna klaar voor de voet van Tadic. Enkele seconden daarvoor startte Ziyech zijn loopactie vanuit de rug van Federico Bernardeschi aan de zijkant van het veld bij de middenlijn. Zijn snelheid is zo aangepast dat hij op het juiste moment de zestienmeter in kan versnellen, precies op het moment dat Tadic de bal kan geven. Hij heeft de bal voor het inschieten, maar besluit de bal voor te geven, eindigend in de voeten van een tegenstander.

Het is eigenlijk vreemd dat er soms nog discussie is over de topkwaliteit van een fraaie voetballer als Ziyech. Hij is wekelijks zeer belangrijk voor Ajax en weet dat door te trekken op het allerhoogste niveau, de Champions League. Wel heeft hij soms moeite met het afmaken van kansen, ingegeven door de de immense druk die er van buitenaf (of door hemzelf) in dit soort wedstrijden wordt opgelegd. Dat is begrijpelijk en geldt voor meerdere spelers. Als Ziyech de doelpunten bewaart voor de halve finale, finale én titelrace in de Eredivisie, maakt hij zich onsterfelijk bij de Ajax-fans.

Ruud Bijnen is als voetbalanalist werkzaam voor Almere City, bezig aan zijn master in coaching aan het Cruijff Institute en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie