'Robben, Van Persie en Van der Vaart haalden me in, dat was best confronterend'

'Robben, Van Persie en Van der Vaart haalden me in, dat was best confronterend'

Gepubliceerd: maandag 22 april 2019 om 10:14ma 22-04-2019 om 10:14

David Mendes da Silva liet in 2001 een transfer naar Ajax of Newcastle United aan zich voorbij gaan. De oud-middenvelder besloot vanwege de komst van trainer Frank Rijkaard bij Sparta te blijven, maar hij beleefde een rampseizoen op Het Kasteel.

"Ik zou in de zomer van 2001 weggaan. Ajax en Newcastle United waren concreet", zegt Mendes da Silva tegen Voetbal International. "Het contract met Newcastle lag klaar, ik was daar al geweest. Het duurde alleen te lang. In mijn hoofd was ik al weg bij Sparta."

Alles veranderde toen Rijkaard werd gepresenteerd als opvolger van Willem van Hanegem. "Ik bleef vanwege Rijkaard. Hij was mijn jeugdidool, ik was Rijkaard op de pleintjes." Sparta beleefde evenwel een dramatisch seizoen met degradatie uit de Eredivisie. "Ajax heeft altijd belangstelling gehouden, maar plotseling was ik een speler van een Eerste Divisie-club."

"Ik ken de afspraken niet tussen de clubs, maar Sparta liep veel geld mis. Ze wilden me houden in de hoop dat ik weer meer waard zou worden", aldus Mendes da Silva. "In de Nederlandse jeugdploegen speelde ik met Arjen Robben, Robin van Persie en Rafael van der Vaart. Ik was de eerste die debuteerde in een eerste elftal, maar ze hebben me links en rechts ingehaald. Dat was best confronterend."

Mendes da Silva vertrok begin 2003 op huurbasis alsnog naar Ajax, maar wist niet te overtuigen. Hij speelde verder nog voor NAC Breda, AZ, Red Bull Salzburg en Panathinaikos. Zijn beste periode beleefde hij in Alkmaar. Hij werd in 2009 landskampioen en schopte het tot het Nederlands elftal. In 2016 keerde hij terug bij Sparta, maar na een seizoen besloot hij te stoppen.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws