VAR stuurde Higler niet naar scherm ondanks voorkeur voor direct rood Huntelaar

VAR stuurde Higler niet naar scherm ondanks voorkeur voor direct rood Huntelaar

Gepubliceerd: maandag 22 april 2019 om 10:46ma 22-04-2019 om 10:46

Laatste update: maandag 22 april 2019 om 11:13ma 22-04-2019 om 11:13

Danny Makkelie vindt dat de VAR nog niet optimaal benut wordt. Volgens de arbiter zou de VAR ook bij twijfel de scheidsrechter naar het beeldscherm naast het veld moeten laten kijken. Nu gebeurt dat alleen als de VAR het pertinent oneens is met de genomen beslissing.

Zaterdag ontstond er ophef toen Klaas-Jan Huntelaar een stoot uitdeelde aan zijn tegenstander. Hij kreeg een (tweede) gele kaart, terwijl veel voetbalfans van mening waren dat de Ajax-spits direct rood verdiende. Makkelie was VAR bij die wedstrijd, Dennis Higler de scheidsrechter. "Mijn voorkeur ging uit naar een rode kaart maar een tweede gele kaart vind ik niet duidelijk fout", legt Makkelie uit bij VTBL.

"Als de elleboog in het gezicht was gekomen of het was meer een stoot geweest, dan had ik wel gezegd: joh, ik wil dat je naar het scherm gaat. Het zat er eigenlijk een beetje tussenin. Dan is het twijfelachtig en steun ik de beslissing", aldus de videoarbiter. 

Makkelie is van mening dat de VAR nog beter gebruikt kan worden. "Wat ik zelf heel fijn zou vinden: nu weet iedereen dat een VAR de scheidsrechter alleen maar kan sturen als de beslissing duidelijk fout is. Dat is het protocol, zo hebben we het uitgelegd. Ik denk dat het makkelijker zou zijn als je een scheidsrechter ook kan sturen in het geval van gerede twijfel."

"Dat je het terugkijkt en zegt: hmm, het is misschien niet duidelijk fout, maar ik heb hier toch wel een hele grote voorkeur voor een strafschop. Ga toch nog even kijken! Dan gaat hij kijken en kan hij zelf zeggen dat hij het toch geen strafschop vindt. Dan heb ik er ook vrede mee: hij heeft het zelf nog een keer beoordeeld en hij vindt het nog steeds niets, dan is het prima. Ik vind dat we daar meer naartoe moeten", besluit Makkelie zijn pleidooi.

Poll

Ben jij het eens met Makkelie?

(1811 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws