Tijdelijke wissel optie bij hoofdblessure: 'Het is een discussie waard'

Tijdelijke wissel optie bij hoofdblessure: 'Het is een discussie waard'

02-05-2019 10:49 Laatste update: 10:50
44

De FIFA gaat nadenken over het invoeren van een tijdelijke wissel wanneer een speler op het veld een hoofdblessure oploopt. Dat stelt Michel D'Hooghe, hoofd van het medisch comité van de wereldvoetbalbond.

De Belg doet die uitspraak na het incident van dinsdagavond rondom Jan Vertonghen. In de Champions League-wedstrijd tegen Ajax liep de Belg een hoofdwond op. Na een korte behandeling keerde Vertonghen terug op het veld, maar al snel ging de Ajacied groggy en onder begeleiding naar de kant. Na afloop was er veel kritiek op het handelen van de clubartsen van Tottenham.

"Het introduceren van een tijdelijke wissel bij een mogelijke hersenschudding is een mogelijkheid en een discussie waard", aldus D'Hooghe tegenover The Times. "Maar als je een speler na tien minuten weer het veld instuurt zonder goede warming-up, is de kans op spierblessures weer groter...", plaatst hij een kanttekening.

D'Hooghe voelt niet veel voor de introductie van 'onafhankelijke artsen die gespecialiseerd zijn in hersenschuddingen'. Die zouden dan het laatste woord moeten hebben of een speler fit genoeg is om weer het veld in te gaan. Volgens het hoofd van het medisch comité van de FIFA is het voor onafhankelijke artsen echter moeilijker in te schatten of een speler fit is. "De clubartsen moeten de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen spelers. Zij kennen de spelers en zijn in een betere positie om de bepalen of een speler buiten beuwstzijn is geweest, of in gevaar is."