De Haan maakt de balans op: 'Afellay had pech, Aissati en Drenthe kozen verkeerd'

De Haan maakt de balans op: 'Afellay had pech, Aissati en Drenthe kozen verkeerd'

Gepubliceerd: dinsdag 21 mei 2019 om 06:45di 21-05-2019 om 06:45

Foppe de Haan hoopt dat de huidige generatie Europees Kampioenen van Oranje O17 meer geluk tijdens zijn carrière heeft dan 'zijn' jeugdelftallen. De 75-jarige Fries leidde Jong Oranje in 2006 en 2007 naar de Europese titel, maar zag nauwelijks spelers doorstromen naar het grote Oranje.

Waar Klaas-Jan Huntelaar, Stijn Schaars, Ryan Babel en Hedwiges Maduro een respectabel aantal interlands verzamelden, verdwenen spelers als Arnold Kruiswijk, Maceo Rigters en Daniël de Ridder in de anonimiteit. "Ibrahim Afellay is wat ongelukkig geweest met blessures, maar kon geweldig voetballen. En een aantal maakte soms verkeerde keuzes, zoals Ismail Aissati en Royston Drenthe", somt De Haan verder op in gesprek met De Telegraaf.

De iconische oud-trainer van sc Heerenveen raadt jonge spelers dan ook aan om zo lang mogelijk in Nederland te blijven, waar ze vaak op jonge leeftijd al kansen krijgen. "Als je naar echt grote clubs in het buitenland gaat, kom je in een soort opleidingstraject terecht waar de top van de club niet eens zoveel belang bij heeft. Kijk naar Martin Odegaard." Hakim Ziyech is volgens De Haan een mooi voorbeeld. "Hij heeft heel bewust gekozen en is niet overal maar ingestapt. Het koppie erbij houden, dan komt het absoluut wel goed.

Oranje O17 prolongeerde dit weekend zijn Europese titel door voor de tweede keer in één jaar tijd Italië te verslaan in de finale. De ploeg van bondscoach Peter van der Veen mag zich in november in Brazilië melden voor het WK O17.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws