Groot nieuws: Eredivisie per direct op de schop, 2 clubs degraderen rechtstreeks

22 mei 2019 om 08:55
Laatste update: 22 mei 2019 om 10:12

De Eredivisie staat voor grote veranderingen. De competitie gaat per komend seizoen op de schop, weet onder meer Voetbal International woensdag te melden. Vanaf 2019/20 degraderen er bijvoorbeeld rechtstreeks twee clubs naar de Keuken Kampioen Divisie. 

Eind november 2018 werden in een zogenaamde veranderagenda al afspraken gemaakt over wijzingen die in de toekomst moeten zorgen voor een sterkere, betere Eredivisie. Aanvankelijk zouden de afgesproken veranderingen pas in een later stadium worden doorgevoerd, maar volgens VI heeft de betrokken commissie voorgesteld om de Eredivisie al vanaf komend seizoen op de schop te gooien - en de clubs zijn daarmee akkoord gegaan.

De directe degradatie van twee ploegen in de staart van de competitie is de grootste verandering. Sinds jaar en dag daalde alleen de nummer achttien rechtstreeks af naar de eerste divisie; de nummers zestien en zeventien mochten via de nacompetitie strijden om handhaving. 

Voortaan zullen de kampioen en de nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie rechtstreeks promoveren. Via de play-offs promoveert één club. 

Geld en kunstgras
VI weet verder te melden dat de verdeling van de mediagelden 'evenwichtiger' wordt en bovendien gaan clubs die in Europa actief zijn een financiële bijdrage leveren aan clubs die dat niet doen. 'Als een Nederlandse club de groepsfase van de Champions League of Europa League haalt, moet het vanaf volgend seizoen vijf procent van de inkomsten uit die groepsfase verdelen over de clubs die niet uitkomen in het Europees voetbal.'

In de knock-outfase van de toernooien daalt dat percentage naar 3,75 procent. Opvallend: het geld komt 'vooral terecht bij clubs die op natuurgras spelen'. Het moet dus ook een stimulans worden voor kunstgrasclubs om een switch te overwegen.