Uitblinkende Hazard bezorgt Chelsea de Europa League in sfeerloos Bakoe

29-05-2019 22:51 Laatste update: 22:54
59

Chelsea heeft woensdagavond ten koste van Arsenal beslag gelegd op de Europa League. Na een opwindende tweede helft won de veel betere ploeg van Maurizio Sarri eenvoudig met 4-1 in een zeer troosteloze ambiance.

Om de finale in Baku (Azerbeidzjan) was voor de wedstrijd veel te doen. De wedstrijd werd gespeeld in het Olympisch Stadion, dat plaatst biedt aan 70.000 mensen, maar de UEFA deelde slechts 6000 kaarten uit aan zowel Arsenal als Chelsea. Een groot deel van de fans besloot uit protest zelfs om niet naar Azerbeidzjan af te reizen en leverde de kaarten weer in. Uiteindelijk bleek dat slechts de helft van het stadion gevuld was.

De ambiance loog er niet om. Het stadion van Baku ademde nauwelijks voetbal en straalde geen sfeer uit. De aanwezige fans zaten meters van het veld en waren op de televisie nauwelijks hoorbaar.

Na iets over 21.00 uur (23.00 in Azerbeidzjan) floot scheidsrechter Gianluca Rochhi voor het begin. De eerste vijftien minuten van de wedstrijd zullen de samenvatting niet halen. Het was lang wachten op wat opwinding in de eerste helft. Arsenal deelde via Pierre-Emerick Aubameyang en Alexandre Lacazette wat speldenprikjes uit, maar zij deden Chelsea geen pijn.

Arsenal schreeuwde na iets meer dan achttien minuten spelen om een strafschop nadat Chelsea-doelman Kepa Arrizabalaga Aubameyang neerhaalde. Rocchi vond het vergrijp echter onvoldoende om de bal op de stip te leggen. De grootste kans was daarna van Granit Xhaka, die op de lat schoot.

De eerste helft bood weinig reden tot optimisme voor de tweede helft, maar schijn bedriegt. Chelsea hervatte goed en kwam kort na rust op voorsprong door Olivier Giroud, die Petr Cech passeerde met een indrukwekkende kopbal na een assist van Pedro. Niet veel later verdubbelde diezelfde Pedro de score nadat Eden Hazard, de gevaarlijkste man aan Chelsea-zijde, de Spanjaard vanaf links uitstekend bediende: 2-0.

Chelsea domineerde de wedstrijd volledig en leek op weg naar een grote score toen Ainsley Maitland-Niles Hazard neerlegde in het strafschopgebied en een strafschop weggaf. Hazard ging zelf achter de bal staan en benutte het buitenkansje. De aansluitingstreffer van Arsenal liet vier minuten op zich wachten. Alex Iwobi kreeg de bal buiten de zestien voor zijn voeten, schoot schitterend raak en leek de finale weer enigszins spannend te maken.

Zover liet Chelsea het niet komen, want twee minuten daarna deelde Hazard de definitieve nekslag uit. Arsenal verloor de bal knullig, waarna Hazard Giroud bediende, die op zijn beurt de Belg in stelling bracht. Arsenal gaf zich daarna gewonnen. Hazard kreeg in de laatste minuut zijn publiekswissel van Sarri. Hij lijkt op weg naar Real Madrid.