Ajax liep Odegaard mis: 'Als ik eraan terugdenk, heb ik er weer hoofdpijn van'

Ajax liep Odegaard mis: 'Als ik eraan terugdenk, heb ik er weer hoofdpijn van'

01-06-2019 13:25
48

Ajax is nadrukkelijk in de race voor Martin Odegaard, maar in 2013 hadden de Amsterdammers al eens het vizier op de jonge Noor gericht. Ajax was zelfs de eerste buitenlandse club die zich bij Strömsgodset IF meldde.

Jasper van Leeuwen, manager jeugdscouting van Ajax, zette het proces in werking om de toen 14-jarige Odegaard naar Nederland te halen. "Nadat Ajax zich had gemeld in Noorwegen, brak Odegaard door en werd hij een sensatie", blikt hij terug met Voetbal International. "Hij werd meteen het meest gewilde talent van Europa, misschien wel van de hele wereld."

Van Leeuwen reisde met Wim Jonk naar Oslo om met de vader van Odegaard te praten. "We hadden zelfs Johan Cruijff geregeld, die stond op stand-by. Als we hem nodig hadden voor wat extra overtuiging, konden we hem bellen. Dat was uiteindelijk niet nodig, maar Johan wilde wel weten hoe het gelopen was."

Het positieve gesprek kreeg echter nooit een vervolg doordat Real Madrid vol gas gaf. "Zinedine Zidane en Cristiano Ronaldo werden ingezet en daarna hebben ze een gigantisch bod gedaan. Als grote clubs zoveel moeite in je steken, wordt het allemaal heel verleidelijk", aldus Van Leeuwen, die door de vader van Odegaard werd geïnformeerd dat de keuze op de Spanjaarden viel.

Van Leeuwen baalt nog steeds dat het toen niet is gelukt om Odegaard te strikken. "Als ik eraan terugdenk, heb ik er weer hoofdpijn van, Odegaard was echt een bijzonder geval. Hij was op die leeftijd al een target voor het eerste elftal. Als basisspeler was nog de vraag, maar de potentie was er absoluut."