'Leeuwinnen blijven nog altijd ver achter bij mannen: verschil van 3.250 euro'

'Leeuwinnen blijven nog altijd ver achter bij mannen: verschil van 3.250 euro'

04-06-2019 07:32
31

De Oranje Leeuwinnen gaan er na het WK in Frankrijk financieel flink op vooruit. De KNVB maakte maandag bekend dat er een nieuwe commerciële deal is gesloten, maar het verschil met de mannen van bondscoach Ronald Koeman is nog altijd aanzienlijk.

Volgens De Telegraaf gaan de Nederlandse vrouwen tot het EK 2021 750 euro bruto per wedstrijd verdienen. Dat is beduidend minder dan de mannen, die 4.000 euro per speler krijgen. Na het EK 2021 volgen de onderhandelingen voor de periode tot 2023. De KNVB sprak al uit dat het de vergoeding wil laten doorgroeien naar het niveau van de internationals van Koeman.

De KNVB hoopt dat op den duur ook de externe vergoedingen fors omhoog gaan, doelend op televisiegelden en prestatiebonussen. Het prijzengeld voor het WK bedraagt deze zomer 26 miljoen euro. Dat is ruim meer dan twee jaar geleden, toen zo'n 13 miljoen klaar lag voor de deelnemende landen. In vergelijking met de mannen is het echter een schijntje. Bij het WK 2018 stelde de FIFA in totaal 350 miljoen aan prijzengeld beschikbaar.

Twee jaar geleden werden de Oranjevrouwen in eigen land Europees kampioen. Volgende week dinsdag (11 juni) staat de eerste WK-wedstrijd op het programma. Nieuw-Zeeland is in Le Havre de tegenstander.