Update: Alle stadions in Eredivisie en Eerste Divisie vanaf 2020/21 rookvrij

Update: Alle stadions in Eredivisie en Eerste Divisie vanaf 2020/21 rookvrij

04-06-2019 11:56 Laatste update: 05-06-2019 10:07
343

Het is vanaf volgend seizoen verboden om in de publieke ruimtes van het Philips Stadion te roken. In het stadion van de Eindhovenaren mag per 1 juli 2019 ook op de tribunes niet meer worden gerookt, zo heeft de club naar buiten gebracht.

'Naast reguliere tabakswaren zijn per juli ook alle vormen van e-smoking niet langer toegestaan', laat PSV weten in een verklaring. in de inpandinge ruimtes van het Philips Stadion gold al een rookverbod. Nu wordt ook het publiekelijk toegankelijke gedeelte van het stadion rookvrij. 'Dat betekent in de praktijk dat het niet langer is toegestaan om op de tribune, de trappen, trapopgangen, op of langs het veld te roken. Het aansteken van tabakswaar of vormen van e-smoking mag pas weer wanneer het stadion is verlaten.'

PSV laat weten dat het de maatregel neemt 'omdat de club haar steentje wil bijdragen aan het creëren van de rookvrije generatie'. De Eindhovenaren vinden het 'niet langer passend om kinderen en niet-rokers te confronteren met rokers'.

PSV gaat toezien op het naleven van het verbod. In eerste instantie zullen overtreders aan het verbod worden herinnerd, wanneer mensen zich vaker niet aan het verbod houden, 'zullen nadere maatregelen worden genomen'.

Update 05/06: 10:07 uur: PSV kondigde aan dat het Philips Stadion met ingang van komend seizoen rookvrij wordt, een seizoen later volgen ook alle andere clubs uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie dat voorbeeld. Dat meldt de Eredivisie op de eigen website.

De Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie hebben in samenwerking met alle 34 betaald voetbalclubs, de KNVB en de Alliantie Nederland Rookvrij (een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds) besloten dat alle stadions vanaf het seizoen 2020/21 rookvrij moeten zijn.

Bij Vitesse, Ajax en Almere City geldt zo'n algeheel rookverbod al langer, PSV voegt zich daar komend seizoen ook bij. Het seizoen erop volgen ook andere clubs. 'Een rookvrij stadion geldt zodra het stadion wordt betreden: op alle tribunes, toiletten, horecapunten, trappen, businessruimtes, loges en skyboxen. Waar wél mag worden gerookt, is buiten het stadion', aldus de Eredivisie.