Portugezen beducht voor 'naranja mecanica' van De Jong: 'Niet gemakkelijk'

Portugezen beducht voor 'naranja mecanica' van De Jong: 'Niet gemakkelijk'

Gepubliceerd: zaterdag 8 juni 2019 om 07:32za 08-06-2019 om 07:32

Frenkie de Jong werd na de halve finale van de Nations League tegen Engeland (3-1) uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Bondscoach Ronald Koeman kan zich vinden in die uitverkiezing, maar de toekomstig speler van FC Barcelona blijft zelfkritisch.

"Zelf vond ik me aan de bal nogal slordig in de beginfase en was ik toch een beetje zoekende, maar later voelde ik me bijzonder comfortabel aan de bal en zonder bal, hoewel ik het liefst aan de bal ben", vertelt de middenvelder van Ajax in De Telegraaf.

De Jong had van de 68 procent balbezit van Oranje 8 procent van de tijd de bal aan zijn voet. "Die kwaliteit van Frenkie kennen we", reageert bondscoach Ronald Koeman. "Het lijkt gemakkelijk, zijn kalmte ook, maar dat is het op dit niveau niet. Ik vond het juist ook fantastisch om te zien wat hij zonder bal deed. Hoe hij defensief stond, ballen veroverde, goede tackles inzette en daarmee zijn ploegmaten hielp."

De technische commissie van de UEFA onder aanvoering van voormalig Everton- en Manchester United-manager David Moyes riep De Jong uit tot beste speler in het duel met Engeland. "Frenkie verdiende de uitverkiezing man of the match volledig en wie ben ik om Moyes tegen te spreken", aldus Koeman.

In Portugese media waarschuwen ze in aanloop naar de Nations League-finale al voor een nieuwe 'naranja mecanica'. Dat is een verwijzing naar de bijnaam van het Nederlands elftal uit 1974, met De Jong in de rol van Johan Cruijff.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Gaat Nederland de Nations League winnen?

(25184 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws