Jansma: 'Was zo ernstig dat Wim in gevaar was als ik dat geld niet zou brengen'

Jansma: 'Was zo ernstig dat Wim in gevaar was als ik dat geld niet zou brengen'

Gepubliceerd: zaterdag 15 juni 2019 om 10:14za 15-06-2019 om 10:14

Kees Jansma vindt het bewonderenswaardig hoe Wim Kieft zich terugvocht na een alcohol- en drugsverslaving. De twee zijn goed bevriend, maar de presentator had eerst niets in de gaten van de moeilijkheden van de oud-spits.

Dat Kieft zijn verslaving verzweeg, zorgde ervoor dat de vriendschap bekoelde. "Ik ben stekeblind geweest. Het is niet alleen de schuld van Wim. Of schuld – Jezus Christus. Het lag ook aan mij. Ik heb het gewoon niet wíllen zien", zegt Jansma in de Volkskrant. "Verslaafden vernietigen alles om zich heen. Wim ook. En daarom vind ik het ook zo ongelofelijk, hoe hij is teruggekomen."

Jansma heeft Kieft geholpen, en leende hem onder meer geld. "Kijk, het is natuurlijk heel erg als je zo'n bijzonder iemand kent, voor wie je zo veel goede gevoelens hebt, en het ontgáát je gewoon. Je mist het! Ik heb het nodige met hem meegemaakt. Fred Rutten, die ook bevriend is met Kieft en hem ontzettend heeft geholpen, belde me op een ochtend wakker: Wim zit in grote problemen, hij heeft nú geld nodig. Hij moet het om 10 uur hebben, in het Hilton in Amsterdam. Ik zit in Enschede, kun jij het brengen?"

"Het was zo ernstig dat Wim in gevaar was als ik dat geld niet zou brengen", aldus Jansma. "Mijn vrouw is een politievrouw, en waarschuwde me: Kees, wat ga je doen, wat ga je doen? Ik moest met cash geld naar het Hilton." Jansma haalde het bedrag op en reed 'met gierende banden naar Amsterdam'. "De spanning die ik toen heb gevoeld, die Wim moet hebben gevoeld... Dat was ongekend. En de manier waarop Wim heeft teruggevochten is fantastisch. Dat kan mij zeer ontroeren, ja."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws