Ajax en PSV op strooptocht bij Nederlandse clubs: 'Zien als de voedselketen'

Ajax en PSV op strooptocht bij Nederlandse clubs: 'Zien als de voedselketen'

Gepubliceerd: dinsdag 18 juni 2019 om 08:54di 18-06-2019 om 08:54

Ajax en PSV halen geregeld jeugdspelers weg bij andere Eredivisie-clubs. Ook bij FC Twente merken ze dat de jacht op jong talent is geopend. Hoofdscout Evert Bleuming van de Tukkers baalt.

Bleuming ziet dat de Nederlandse topclubs zich weinig aantrekken van het gentleman's agreement met AZ, FC Utrecht en Vitesse. "FC Utrecht ziet bijna jaarlijks de complete Onder 11-groep leeggeroofd worden door de grote clubs", zegt Bleuming tegen TC Tubantia. "Ajax en PSV hebben de mond er van vol dat ze bij de allerkleinsten geen weerstand in de competitie krijgen. Maar wat wil je als je overal de beste spelers op die leeftijd naar je toe haalt?"

"PSV en Ajax trekken bij hun zoektocht naar spelers het hele land door en dat is vanuit hun positie logisch", vult hoofd jeugdopleiding Eric Weghorst van Twente aan. "Vooral de uitstraling van Ajax is gigantisch op de jeugd na het afgelopen seizoen." Hij noemt het desondanks geen goede zaak dat jonge spelers worden weggehaald uit hun sociale omgeving.

Vooral PSV weet de weg naar Enschede te vinden. Komend seizoen vertrekken vier Twente-spelers naar Eindhoven. "Je moet het zien als de voedselketen", zegt Thijs Slegers, woordvoerder van PSV. "Wij willen graag de grootste talenten van het land in onze opleiding hebben. En die kunnen in Groningen, Kerkrade of Enschede rondlopen. Voor de goede orde: er komt geen geld of een contract aan te pas, en alles gaat in goed overleg met de ouders."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws