Update: Platini vrijgelaten na dag van ondervraging: 'Het doet pijn...'

Update: Platini vrijgelaten na dag van ondervraging: 'Het doet pijn...'

Gepubliceerd: dinsdag 18 juni 2019 om 16:00di 18-06-2019 om 16:00

Laatste update: woensdag 19 juni 2019 om 11:59wo 19-06-2019 om 11:59

Voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini is opgepakt in het Franse Nanterre. Hij is dinsdagochtend in hechtenis genomen als onderdeel van een onderzoek naar de toewijzing van WK 2022 aan Qatar.

Dat meldt Mediapart dinsdag. Volgens het medium is hij dinsdagochtend opgepakt in het Franse Nanterre en vervolgens naar de anticorruptie-eenheid van justitie gebracht. In 2010 werd bekendgemaakt dat Qatar de organisatie van het WK in 2020 in handen kreeg. In die periode was Platini voorzitter van de UEFA. In die hoedanigheid was hij ook betrokken bij de toewijzing van het mondiale eindtoernooi.

Ook Claude Gueant, de voormalige secretaris-generaal van de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy, zou worden verhoord door de Franse justitie. Hij zou niet gearresteerd zijn.

Platini werd in 2007 benoemd tot president van de Europese voetbalbond, maar werd eind 2015 voor acht jaar geschorst door de ethische commissie van de FIFA, vanwege een dubieuze betaling door toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Die schorsing werd later teruggebracht van acht naar vier jaar.

Update 16.00: Platini is níet gearresteerd. Dat valt dinsdag te lezen in een statement. Platini is naar eigen zeggen 'enkel ondervraagd', omdat hij getuige is in de kwestie rond het WK in Qatar. 'Platini heeft zich altijd eerlijk opgesteld en hij heeft alle vragen beantwoord, ook vragen over de toewijzing van het EK van 2016'. De Franse voetballegende 'heeft niets fout gedaan'. 

Update 19/06: 11:59 uur: Michel Platini is na een dag van ondervraging vrijgelaten. De voormalig UEFA-voorzitter werd opgepakt in het kader van een onderzoek naar mogelijke corruptie rondom de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. "Het doet pijn, na alles wat ik heb gedaan voor de sport", tekent persbureau AP op uit zijn mond.

"Maar uiteindelijk hebben zij hun werk gedaan en hebben we geprobeerd alle vragen te beantwoorden", vervolgt Platini. Platini stelt dat hij niet alleen werd ondervraagd over het WK van 2022, maar ook over het EK van 2016 (Frankrijk) en het WK van 2018 (Rusland). "Ik ben altijd volledig transparant geweest. In alle interviews. Dat is alles. Zij zoeken en onderzoeken. Het is een oude zaak", meent hij.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws