Ricksen kan alleen nog met ogen knipperen: 'Maar ik ben gelukkig en vol energie'

Ricksen kan alleen nog met ogen knipperen: 'Maar ik ben gelukkig en vol energie'

Gepubliceerd: zaterdag 22 juni 2019 om 08:59za 22-06-2019 om 08:59

De gezondheid van Fernando Ricksen gaat steeds verder achteruit: de aan ALS lijdende oud-international kan alleen met zijn ogen knipperen en communiceert met een spraakcomputer. Ricksen probeert er echter het beste van te maken in zijn hospice in Schotland.

"Het is nu erg moeilijk, omdat ik mijn armen en benen niet meer kan bewegen", laat hij weten aan de cameraploeg van het RTL-programma Zomer met Art, die hem op kwam zoeken in Schotland. "Ik heb moeite met ademhalen en ik moet eten en drinken via een slangetje in mijn maag. Maar het klinkt erger dan het is. Don't worry, ik voel me gelukkig en ik zit vol met energie."

Ricksens vrouw en dochter komen hem regelmatig opzoeken. Bovendien kan hij goed opschieten met het verplegend personeel. "Ik maak graag grappen met ze, een goede mop of iemand voor de gek houden. Net zoals tijdens mijn voetbalcarrière eigenlijk", laat hij weten. "Ik geniet van alle kleine dingen, zoals douchen. Dat is het mooiste wat er is."

De twaalfvoudig Oranje-international wil zich zo veel mogelijk openstellen voor de buitenwereld. "Het is belangrijk om openlijk over ALS te praten en bewustwording te creëren. Het is de enige manier om mensen te laten zien wat het betekent om ALS te hebben. Misschien wordt er dan ook sneller een geneesmiddel gevonden."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Lees meer over: Scottish Premiership

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws