Acht conclusies: Toch weer Miedema, toch weer Spitse, op naar Tokio!
Naar de halve finale! Oranje mag na de kwartfinalewedstrijd tegen Italië nog steeds dromen van WK-goud: het sprookje van de Leeuwinnen zal sowieso nog twee wedstrijden duren. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies na een bloedhete voetbalmiddag in Valenciennes.
Zwakke eerste heft, veel betere tweede
Natuurlijk was het lastig voetballen met 34 graden op de thermometer, maar de eerste helft van Nederland-Italië was van een wel heel bedenkelijk niveau. Na rust ging het stukken beter: het gretige Oranje greep direct het initiatief en gunde de tegenstanders geen enkele kans om op adem te komen. Met name Daniëlle van de Donk verbeterde zich spectaculair na de pauze en was mede verantwoordelijk voor de beste 45 minuten van dit toernooi.
Eerste grote test op komst
Maar hoeveel wijzer is Oranje eigenlijk geworden van deze overwinning? Italië is misschien wel de zwakste ploeg in de kwartfinales van dit WK. Nu wacht een confrontatie met Duitsland of Zweden, daarna wacht misschien wel Engeland of de Verenigde Staten: zo'n eerste helft als zaterdagmiddag kan Oranje zich écht niet meer permitteren.
Toch weer Miedema
Liep een beetje verloren rond in de bakoven van Valenciennes en deed heel weinig goed tijdens de eerste zeventig minuten. Maar toen was daar die uitstekende kopbal die de wedstrijd toch nog openbrak: interlanddoelpunt nummer 61 alweer voor Miedema, wat een fenomeen!
Toch weer Spitse
Qua veldspel is Spitse allesbehalve onomstreden, maar de Friezin blijft met haar traptechniek van onschatbare waarde voor Oranje. De statistieken zeggen genoeg: vijf van de tien WK-treffers vielen na een vrije trap of corner van de recordinternational. Waar zou Oranje zijn zonder de spelhervattingen van Spitse?
Toch weer Beerensteyn
Shanice van de Sanden leek na haar moeizame optreden tegen Japan rijp voor een reservebeurt, kreeg toch het vertrouwen van bondscoach Sarina Wiegman en stelde wederom teleur. Haar vaste vervanger Lineth Beerensteyn maakte opnieuw meer indruk en bracht de schwung die Van de Sanden zo miste. Wat moet de Bayern München-spits nog meer doen voor een basisplek?
Tijd voor de grote oversteek
Le Havre, Valenciennes, Reims, Rennes, Valenciennes... De eerste vijf WK-wedstrijden van Oranje waren prima te bereizen voor het Oranje-legioen, maar nu moet men naar de andere kant van Frankrijk. De halve finale tegen Duitsland of Zweden vindt plaats in Lyon, de thuisbasis van Van de Sanden, waar ook de finale afgewerkt zal worden. Mocht de eindstrijd een brug te ver blijken, dan wacht de troostfinale in Nice.
Op naar Tokio!
Zaterdag 29 juni 2019: een nu al historische datum voor het Nederlandse damesvoetbal. Oranje heeft zich dankzij de overwinning op Italië bij de drie beste Europese landen van het WK geschaard en mag zich nu opmaken voor de allereerste deelname aan de Olympische Spelen. Tokio 2020, wij zijn erbij!
Voetbalgrootmacht in wording?
In 2009 debuteerde Oranje pas op een eindtoernooi. De Leeuwinnen hebben in tien jaar tijd een fraaie oogst binnengehaald: één halve finaleplek op het EK, één Europese titel, één halve finaleplek op het WK en een Olympisch ticket. Oranje begint zich voorzichtig tussen de Europese en mondiale voetbalelite te nestelen: wat hebben de dames van Oranje zich spectaculair ontwikkeld tijdens het afgelopen decennium!
(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)