'Feyenoord heeft drie spelers van zeven jaar van ons benaderd, dat is gekkenwerk'

'Feyenoord heeft drie spelers van zeven jaar van ons benaderd, dat is gekkenwerk'

30-06-2019 15:44
87

Sparta is er klaar met de trend dat piepjonge spelers door andere clubs worden benaderd. Dolf Roks, hoofd opleidingen van de Rotterdamse promovendus, neemt stadgenoot Feyenoord als voorbeeld.

Roks vindt het weghalen van talenten een probleem. "Absoluut. Daarin noemen we ook gewoon man en paard", zegt hij op de Sparta-website. "Feyenoord heeft drie spelers van zeven jaar benaderd de afgelopen periode. Dat is gekkenwerk, spelers van zeven jaar vragen om over te stappen naar een andere club. Op die leeftijd moet plezier voorop staan, moet je de sociale omgeving stabiel houden en de prestatieve druk niet op een dergelijke manier doordrukken."

"Die regelgeving is niet goed", stelt Roks. "Je merkt dat clubs per se op zeer jonge leeftijd spelers benaderen, zodat er geen vergoeding betaald hoeft te worden. Dat is niet in het belang van clubs die een goede jeugdopleiding willen houden. Hier ageren wij als Sparta zeer regelmatig tegen en het wordt tijd dat de regelgeving hieromtrent eindelijk aangepast gaat worden."

Ook andere clubs zien er het belang van in, meent Roks. Hij blijft echter kritisch. "Ik hoop dat ook bijvoorbeeld FC Utrecht hier aan meewerkt, maar laten we ook niet vergeten, dat zij dit seizoen ook een poging hebben ondernomen om bij ons een jeugdspeler weg te halen. Het is echter wel een signaal dat mensen die in het verleden bij topclubs hetzelfde deden nu bij iets kleinere clubs ook meemaken hoe vervelend het kan zijn als de beste talenten vertrekken."