Negen conclusies: Roord overtuigt, historische schuiver Groenen, VS dik favoriet

Negen conclusies: Roord overtuigt, historische schuiver Groenen, VS dik favoriet

Gepubliceerd: donderdag 4 juli 2019 om 00:25do 04-07-2019 om 00:25

Laatste update: donderdag 4 juli 2019 om 00:26do 04-07-2019 om 00:26

De Oranjevrouwen hebben een historische prestatie geleverd door zich ten koste van Zweden te plaatsen voor de finale van het WK. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies na een zenuwslopende avond in Lyon.

Beerensteyn of Van de Sanden?
Eindelijk zwichtte bondscoach Sarina Wiegman voor de roep van het volk en liet ze Lineth Beerensteyn starten in plaats van Shanice van de Sanden. Na een geslaagde combinatie met Jackie Groenen in het begin van de wedstrijd speelde Beerensteyn daarna minder opvallend. Na rust werd het niet beter en het was dan ook niet geheel verrassend dat Van de Sanden haar een kleine twintig minuten voor tijd kwam vervangen. Wie o wie krijgt de voorkeur in de finale?

Standbeeld voor Sari
Zweden was in Lyon regelmatig levensgevaarlijk. Dankzij Sari van Veenendaal hield Oranje het doel echter schoon. In de eerste helft werden pogingen van Stina Blackstenius en Lina Hurtig gekeerd door de keepster van Oranje. Na rust tikte Van Veenendaal met een uiterste krachtsinspanning een poging van Nila Fischer tegen de paal. Ook bij standaardsituaties heerste ze in de lucht. Van Veenendaal speelde werkelijk weergaloos en sleepte Oranje er op moeilijke momenten doorheen. 

Roord overtuigt
Jill Roord mocht tegen Zweden eerder invallen dan te doen gebruikelijk. Lieke Martens bleef in de rust met haar geblesseerde teen achter in de kleedkamer. Het maakte het spel van Oranje er niet minder op. Roord toonde haar voetbalintelligentie, was balvast en maakte veelal de goede keuze. Roord speelde een uitstekende wedstrijd en mag hopen op een basisplek in de finale, want het is nog maar afwachten of Martens op tijd is hersteld voor de finale van zondag.

Terriërs Van de Donk en Van der Gragt
Voetballend viel er genoeg op aan te merken, maar Nederland toonde zich tegen Zweden wel een ware vechtmachine. Oranje gaf 120 minuten lang honderdtien procent tegen Zweden. Twee speelsters staken er daarbij bovenuit: Daniëlle van de Donk en Stefanie van der Gragt. Van de Donk blééf maar gaan en was overal op het veld te vinden. Achterin speelde Van der Gragt beestachtig. Ze was werkelijk onpasseerbaar en bewees voor het eerst dit toernooi waarom ze terecht in de basis staat.

Historische schuiver van Groenen
Al het hele toernooi is Jackie Groenen een van de uitblinkers aan de kant van Oranje. Makkelijk voetballend, zuiver in de passing en negentig minuten lang blijven gaan. Scoren doet Groenen echter niet vaak, maar tegen Zweden flikte ze het wél. In de eerste helft van de verlenging kwam de bal wat gelukkig voor haar voeten, maar Groenen schoof de bal vervolgens loepzuiver in de linkerbenedenhoek. Het was haar eerste schot van dit WK en het was gelijk raak. Ook conditioneel goed
Na de achtste finale tegen Japan trokken we nog de conclusie dat de conditie van Oranje een punt van aandacht was, maar na de wedstrijd tegen Zweden lijken we ons daar in ieder geval geen zorgen over te hoeven maken. Nederland oogde een stuk fitter dan Zweden, wat resulteerde in een duidelijk overwicht in de verlenging.

Een succesvol decennium
Het Nederlands vrouwenvoetbal heeft in de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Ga maar na: in tien jaar tijd heeft Oranje straks één keer de halve finale van het EK gehaald, zich één keer tot Europees kampioen gekroond, een Olympisch ticket verdiend én een WK-finale gespeeld. En wie weet wat er nog meer in het vat zit...

VS veruit favoriet
Wie de wedstrijd tussen Nederland en Zweden vergeleek met de wedstrijd tussen de Verenigde Staten en Engeland van dinsdag kan maar een conclusie trekken: Amerika wordt wereldkampioen. Het niveauverschil tussen beide wedstrijden was schokkend groot. Bovendien hebben de Amerikanen een dag extra om te herstellen. De Verenigde Staten is de gedoodverfde favoriet om wereldkampioen te worden, zoveel is duidelijk.

Next up: hopen op 'het mirakel van Lyon'
Komende zondag meldt Oranje zich opnieuw in Lyon. Om 17.00 uur neemt Nederland het in de finale van het WK op tegen de Verenigde Staten. Gezien het niveau van beide halve finales heeft Oranje een mirakel nodig om de VS zondag te verslaan. Maar wie weet...

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Wordt Oranje wereldkampioen?

(7228 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws