Kenner Wiegman, wervelend VS: waarom Oranje wel óf geen wereldkampioen wordt

Kenner Wiegman, wervelend VS: waarom Oranje wel óf geen wereldkampioen wordt

Gepubliceerd: donderdag 4 juli 2019 om 12:30do 04-07-2019 om 12:30

In Lyon staat Oranje zondag tegenover de Verenigde Staten in de WK-finale. Het Nederlands elftal is de underdog en zal moeten stunten om ten koste van de Amerikanen beslag te leggen op een historische wereldtitel. Waarom de ploeg van Sarina Wiegman het wel óf niet gaat flikken.

Wel: Wiegman weet hoe je de VS moet verslaan
Als iemand weet hoe de VS te verslaan is, is het wel bondscoach Sarina Wiegman. Oranje speelde in het verleden alleen vriendschappelijk tegen Amerika en de laatste zes onderlinge duels werden verloren. De eerste twee ontmoetingen werden echter omgezet in winst en in de tweede oefeninterland tussen Nederland en de Verenigde Staten stond Wiegman in de basis. Tel daarbij op dat de bondscoach zelf in 1989 een jaar in Amerika speelde en het Amerikaanse voetbal goed kent, en we kunnen er zeker van zijn dat ze Oranje tot in de puntjes voorbereid zal zijn op de tegenstander van zondag.

Niet: Amerika is overall véél sterker
Heel simpel: de Verenigde Staten heeft dit toernooi aangetoond beter te zijn dan Oranje. Wie de kwartfinales en halve finales van Oranje en de VS naast elkaar legt, ziet dat de VS in beide wedstrijden een véél hoger niveau haalde. De Amerikanen hanteren een veel hoger baltempo en zijn technisch zoveel overtuigender dan de Oranje Leeuwinnen. Oranje wacht een loodzware opdracht.

Wel: Oranje heeft het geluk van een wereldkampioen
Oranje heeft in Frankrijk nog geen enkele keer een écht goede wedstrijd gespeeld. Telkens bleef het bij fases in wedstrijden die goed waren. Toch heeft Oranje alle wedstrijden in dit toernooi in winst om weten te zetten, niet in de laatste plaats omdat het zo nu en dan meezit. Tegen een sterker Japan kreeg Oranje in de slotminuut een goedkope penalty, tegen Zweden blonk Sari van Veenendaal uit en zat er een engeltje op de paal... Oranje heeft in ieder geval het geluk van een wereldkampioen.

Niet: VS kan in het begin het verschil al maken
Het Nederlands elftal begint de wedstrijden dit WK doorgaans stroef en matig. Pas in de loop van de wedstrijd komt er wat schwung in het spel van Oranje. Tegen de VS kan dat dodelijk zijn. Team USA scoorde dit WK al 24 keer en sloeg in alle zes de WK-wedstrijden al binnen een kwartier (!) toe. Als dat zondag weer gebeurt, loopt Oranje al snel achter de feiten aan en dat kan wel eens funest zijn.

Wel: VS overtuigde niet elke wedstrijd
De Verenigde Staten steekt boven de overige landen op het WK uit, maar de formatie van Jill Ellis overtuigde niet elke wedstrijd. Zo won de VS in de achtste finale met heel veel moeite van een dapper strijdend Spanje. "Ik denk dat we de achtste finale tegen Spanje goed moeten bestuderen, want de VS had het lastig in die wedstrijd", zei Merel van Dongen al na afloop van de halve finale tegen Zweden. Ook de gedoodverfde titelfavoriet heeft wel eens een mindere dag.

Niet: Ook de VS is conditioneel sterk
Oranje bewees tegen Zweden dat het met de conditie wel goed zit. In de verlenging beschikten de Leeuwinnen over de langste adem. Juist toen vermoeidheid op de loer lag, kwam Oranje bovendrijven en pakte het het initiatief. Tegen de VS zal het lastig worden de wedstrijd op uithoudingsvermogen te winnen. De Amerikanen zijn topfit en zitten conditioneel misschien wel het best in elkaar van alle teams op dit WK. Tel daarbij op dat Team USA een dag langer rust heeft en de halve finale wél in negentig minuten besliste, en het is duidelijk dat Oranje in het nadeel is.

Wel: De VS waant zichzelf al wereldkampioen
Ze zullen het niet hardop uitspreken, maar de Verenigde Staten ziet zichzelf ook als absolute titelfavoriet. De ploeg van Ellis is voor niets minder dan de wereldtitel afgereisd naar Frankrijk en de kenners zijn ervan overtuigd dat het een walk in the park wordt. Dat kan in de koppies bij de VS gaan zitten en zelfoverschatting ligt op de loer. Oranje moet hopen dat de VS zo overtuigd is van eigen kunnen dat het Oranje onderschat.

Poll

Wordt Oranje wereldkampioen?

(3554 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws