Zorgen om UEFA-plannen: 'Onmogelijk voor Ajax om met sterkste team te spelen'

Zorgen om UEFA-plannen: 'Onmogelijk voor Ajax om met sterkste team te spelen'

Gepubliceerd: maandag 15 juli 2019 om 07:08ma 15-07-2019 om 07:08

Een scenario waarin Ajax vanaf 2024 met het tweede garnituur aantreedt in de Eredivisie, is niet ondenkbaar. Dat stelt Eredivisie-directeur Mattijs Manders, die ageert tegen de plannen van de UEFA voor een nieuwe Europese opzet.

Het is bekend: de Europese bond wil een gesloten systeem met promotie en degradatie tussen de Champions League, Europa League en een nieuw te vormen derde toernooi. "Praktisch is het dan bijna onmogelijk voor Ajax of andere Nederlandse club in de Champions League om altijd met het sterkste team te spelen", zegt Manders in De Telegraaf, verwijzend naar de acht Europese groepsduels die erbij komen. "Dat valt nauwelijks te organiseren en is fysiek onverantwoord."

Manders stuurde onlangs namens de Eredivisie CV en samen met de KNVB een brandbrief naar de UEFA. "Sponsors kunnen zich afkeren en televisierechten minder opleveren. Het holt de nationale competities uit, onder andere de Eredivisie en het grote geld gaat naar de grote 32 clubs van Europa." De ex-ADO-directeur doelt op het feit dat de Eredivisie-kampioen zich mogelijk niet meer kan plaatsen voor de Champions League. "Het is de doodsteek voor je nationale competitie als er geen prijs in het vooruitzicht wordt gesteld. Ook qua spanning."

Bang dat Ajax zijn eigen plan trekt en zich bij de Europese elite schaart, is hij niet. "Edwin van der Sar zit weliswaar in het bestuur van de ECA – verzamelde Europese topclubs – maar Ajax onderkent als geen ander het belang van de Eredivisie. Ook naar zijn achterban", aldus Manders. "Over het algemeen vindt een supporter Ajax-Feyenoord toch mooier dan Ajax-Real Madrid. De Eredivisie heeft de Nederlandse topclubs nodig. Andersom geldt hetzelfde: Ajax, PSV en Feyenoord kunnen ook niet zonder de Eredivisie, maar dan wel met hun sterkste teams en niet met het tweede garnituur."

Poll

Denk jij dat de UEFA de nieuwe opzet er doordrukt?

(1534 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws