Alle ogen op Anderlecht: Kompany geeft gevallen grootmacht Nederlands tintje

Alle ogen op Anderlecht: Kompany geeft gevallen grootmacht Nederlands tintje

Gepubliceerd: dinsdag 16 juli 2019 om 12:30di 16-07-2019 om 12:30

In België zijn komend seizoen alle ogen gericht op Anderlecht. De kwakkelende grootmacht nam een gewaagde gok door Vincent Kompany aan te stellen als speler/trainer. Met de verloren zoon aan het roer en twee Nederlandse aanwinsten - mogelijk zelfs drie - in de basis moet Paars-Wit weer gaan meestrijden om de landstitel. 

De clubleiding van Anderlecht stelt deze zomer alles in het werk om het dramatische seizoen 2018/19 zo snel mogelijk uit het geheugen van de achterban te wissen. Trainer Hein Vanhaezebrouck werd in december op straat gezet en zijn opvolger Fred Rutten hield het slechts een paar maanden uit in Brussel. Anderlecht plaatste zich weliswaar voor de play-offs voor de landstitel, maar die mini-competitie met vijf andere topclubs uit de Jupiler Pro League eindigde in een grote deceptie. Anderlecht won slechts één van de tien wedstrijden en het gat met de uiteindelijke kampioen RC Genk bedroeg aan het einde van de rit liefst twintig punten. 

De verrassende aanstelling van Vincent Kompany als speler/trainer biedt de fans na een aantal magere jaren weer hoop op een nieuwe succesperiode. Met Vince the Prince aan het roer gaat de 34-voudig kampioen van België op jacht naar de eerste landstitel sinds 2017. Met de steun van excentrieke eigenaar Marc Coucke en technisch directeur Michael Verschueren bouwt Kompany nu aan een nieuw elftal. Meest in het oog springende aanwinst tot nu toe: Michel Vlap. De Friese revelatie van sc Heerenveen verkaste voor acht miljoen euro naar het Lotto Park. Daarmee werd hij de op één na duurste aankoop uit de geschiedenis van de club.

Sandler & Nasri
Op het gerenoveerde middenveld van Anderlecht krijgt de makkelijk scorende Vlap gezelschap van landgenoot Philippe Sandler. Hij wordt dit seizoen gehuurd van Manchester City. Kompany raakte in Engeland onder de indruk van Sandler; volgens Belgische media denkt de 33-jarige trainer dat zijn aanwinst prima uit de voeten kan als controleur. In het centrum van de achterhoede gaat Kompany zélf een duo vormen met de talentvolle Sebastiaan Bornauw. Hij brak afgelopen seizoen door in Brussel.

Naast Vlap en Sandler is er plek voor Samir Nasri. De Franse routinier, de afgelopen jaren weinig succesvol bij Antalyaspor en West Ham United, is transfervrij ingelijfd. Kompany en Nasri kennen elkaar van hun gezamenlijke jaren bij City. Andere opties op het middenveld zijn onder meer Sven Kums (ex- sc Heerenveen), aankoop Aristote Nkaka, Pieter Gerkens en Yevhen Makarenko.  


In België wordt ondertussen druk gespeculeerd over de komst van een derde Nederlander. Tottenham Hotspur-paria Vincent Janssen zou in beeld zijn. Na het vastleggen van Landry Dimata voor vijf miljoen euro wil Kompany graag nog een doelpuntenmaker aan zijn selectie toevoegen. De eventuele komst van Janssen, die ook in de belangstelling staat van het Mexicaanse Monterrey, hangt waarschijnlijk af van de ontwikkelingen rond Ivan Santini en Isaac Thelin. Laatstgenoemde werd afgelopen seizoen verhuurd aan Bayer Leverkusen, is nu teruggekeerd en schijnt tijdens de voorbereiding een goede indruk te maken. Santini maakt mogelijk een transfer. 

Sidney Sam wordt zo goed als zeker de nieuwe vleugelaanvaller van Anderlecht. De voormalig speler van VfL Bochum, Schalke 04 en Leverkusen traint momenteel mee en staat op het punt om een contract te signeren. Vleugelaanvaller Yari Verschaeren en backs Alexis Saelemaekers en Elias Cobbaut behoren samen met Bornauw tot de nieuwe lichting toptalenten van Paars-Wit. Kompany heeft grootse plannen met de vier internationals van Jong België. Een andere naam om in de gaten te houden: Jérémy Doku. In Brussel zijn de verwachtingen rondom het pas zeventienjarige pareltje hooggespannen. 

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Is Anderlecht de perfecte club voor Janssen?

(1325 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws