De Boer spreekt steun uit voor Qatar: 'In Nederland gaan er ook dingen fout'

De Boer spreekt steun uit voor Qatar: 'In Nederland gaan er ook dingen fout'

Gepubliceerd: zondag 21 juli 2019 om 11:26zo 21-07-2019 om 11:26

Laatste update: zondag 21 juli 2019 om 11:57zo 21-07-2019 om 11:57

Ronald de Boer staat nog altijd achter de beslissing om het WK 2022 aan Qatar te geven. De rijke oliestaat ligt onder vuur, onder meer omdat er grote zorgen zijn over de mensenrechten en de herkomst van het kapitaal. Bij de bouw van stadions zouden slaven onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken en ook zouden er al werknemers zijn overleden.

De Boer is ambassadeur van Qatar voor het WK-bid en steunt het land waarin hij zijn profcarrière afsloot nog altijd. "In Qatar gaan er heel veel dingen fout, maar in Nederland ook", zegt De Boer bij Onze Man In Deventer op NPO Radio 1. "Dat je soms denkt: hoe hebben we dat kunnen laten gebeuren? Ik zeg het natuurlijk gechargeerd. Het gaat er om dat het land ongelooflijk snel gaat. De mensen die daar de macht hebben willen heel graag en snel moderniseren."

"Iemand zei laatst tegen mij: als je ineens van kamelen naar ferrari's gaat, ga je ongelukken maken. Een kameel gaat wel hard, maar niet zo hard als een ferrari. Als je met 300 kilometer per uur gaat rijden, is de kans groot dat je ongelukken maakt."

Werkomstandigheden
De Boer erkent dat er werknemers zijn die slecht worden behandeld, maar heeft dat nooit met eigen ogen gezien. "De werknemers uit bijvoorbeeld India en Nepal worden echt schofterig behandeld. Mensen uit Nepal willen niet terug naar hun land, omdat ze in Qatar zes keer meer verdienen. Dan moet ik zeggen: je wordt slecht behandeld, je moet terug naar je land. Ga dat maar uitleggen. Dat kortzichtige werkt niet."

"Sommigen worden in mijn ogen echt slecht behandeld, maar daarom is het juist goed dat wij daar zitten. Dat wij dat zien, uitspreken en benoemen dat daar wat aan gedaan moet worden. Als je je kop in het zand steekt, gaan zij het ook niet leren. Ik heb de koninklijke familie meegemaakt omdat ik ambassadeur van het bid ben. Die mensen willen er echt wat van maken hoor. Anders krijg je ook het WK niet."

Dat er mensen zijn overleden bij de bouw van stadions, gaat er bij De Boer niet direct in. "Ik lees ook in de kranten dat er mensen zijn overleden bij de bouw van stadions, terwijl er nog niet eens één paal geslagen was. Er gebeuren hier ook ongelukken bij bouwwerken. Het gaat om de verkeerde berichtgeving."

"Misschien zit ik wel op een Chinese bank waar heel veel kinderen aan heb gewerkt. Je kunt altijd wel wat vinden. Laat het duidelijk zijn dat er dingen fout gaan in Qatar, maar daarom zijn wij er ook om te zeggen dat het niet goed gaat."

Lees meer over: Nederland Nederland

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws