Nederland kruipt dichterbij Oostenrijk op coëfficiëntenlijst, sleutelrol voor PSV

Nederland kruipt dichterbij Oostenrijk op coëfficiëntenlijst, sleutelrol voor PSV

25-07-2019 23:30 Laatste update: 25-07-2019 23:30
155

Nederland heeft de coëfficiënten-jacht op Oostenrijk hervat en is weer een stukje dichterbij de cruciale elfde plek geslopen. Dankzij PSV, FC Utrecht en AZ is Nederland ingelopen op Oostenrijk, dat niet op Sturm Graz hoefde te rekenen.

PSV opende dinsdag de Europese week met een sensationele zege op FC Basel: na het ingaan van de blessuretijd bogen de Eindhovenaren een 1-2 achterstand om in een 3-2 voorsprong. Nederland kan hierdoor één punt extra bijschrijven. FC Utrecht en AZ volgden donderdag met gelijke spelen tegen respectievelijk Zrinjski Mostar en BK Häcken. Deze remises leveren Nederland nog eens twee halve punten op: gedeeld door vijf (het aantal Europese vertegenwoordigers) komt dat neer op een coëfficiënt van 0,4.

Oostenrijk kon deze week geen enkel Europees punt bijschrijven. Sturm Graz, de enige Oostenrijkse club die midweeks in actie kwam, verloor in Noorwegen met 2-0 van FK Haugesund. De huidige nummer elf van de ranking blijft daardoor op 27,925 staan, terwijl Nederland van 26,350 maar 26,750 is geklommen.

PSV kan een belangrijke rol spelen in de jacht op de elfde plek, die de landskampioen van 2020/2021 naar alle waarschijnlijkheid recht geeft op een rechtstreeks Champions League-ticket. Wanneer de Eindhovenaren ook in de return afrekenen met FC Basel, wacht een krachtmeting met het Oostenrijkse LASK Linz. Naast Sturm Graz en LASK Linz zijn ook FC Salzburg, Wolfsberger AC en Austria Wien nog in de race: de twee eerstgenoemde clubs zijn al verzekerd van de poulefase in de Champions League en Europa League. Nederland kan naast PSV, FC Utrecht en AZ nog rekenen op Ajax en Feyenoord.

Bron: Bert Kassies

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s