Van Gaal over 'waanzinnig materiaal' Ajax: 'In het begin verdedigden ze niet'

Van Gaal over 'waanzinnig materiaal' Ajax: 'In het begin verdedigden ze niet'

30-07-2019 16:43
93

Oud-trainer en -bondscoach Louis van Gaal geniet volop van zijn pensioen, zo vertelt hij in een uitgebreid interview met France Football. Daarin gaat hij onder meer in op de prestaties van Ajax in het afgelopen seizoen.

"Het is een andere manier om het leven te proeven", aldus Van Gaal tegenover France Football over zijn pensioen. Hij stelt dat hij als trainer ook al kon genieten van zaken buiten het voetbal. "Als ik thuis was, dacht ik niet aan voetbal. Ik bracht tijd door met mijn vrouw en kinderen. Veel coaches kunnen dat niet, ik wel. (...) Ik heb er geen probleem mee om thuis te blijven met mijn kleinkinderen, mijn kinderen en mijn vrouw, vooral omdat we een zeer actief sociaal leven en veel vrienden hebben."

Toch geniet Van Gaal nog wel van het voetbal. Zo is hij lovend over het afgelopen seizoen van Ajax. "De Ajax-filosofie is: aanvallen, aanvallen en aanvallen. Met druk zetten de bal zo snel mogelijk heroveren en de bal voorin houden. Als je zo speelt, heb je creatieve spelers nodig. Heel veel zelfs. En die heeft Ajax", aldus Van Gaal, die vervolgens de namen van Hakim Ziyech, David Neres, Dusan Tadic, maar ook Donny van de Beek,  Frenkie de Jong, Daley Blind en zelfs Matthijs de Ligt laat vallen.

"Vanuit aanvallend oogpunt is het waanzinnig materiaal", meent Van Gaal. "Maar het kostte Ten Hag tijd om hen te laten begrijpen hoe ze moesten verdedigen, wat niet gebeurde in het begin van het seizoen." Uiteindelijk kreeg Ten Hag zijn ploeg ook verdedigend op orde. "Als je dat bereikt, is het fantastisch. Alleen toen Tottenham in beide wedstrijden wijzigingen aanbracht, wist hij niet hoe te anticiperen of zich aan te passen", aldus Van Gaal.