Zwitserse pers euforisch na winst: 'PSV had misschien wel de betere spelers'

31-07-2019 06:00
84

FC Basel slaagde er dinsdagavond in zich ten koste van PSV te plaatsen voor de derde voorronde van de Champions League. Daarmee zijn de Zwitsers zeker van plaatsing voor groepsfase van de Europa League. Wat schreven de Zwitserse media over het Europese succes van de ploeg?

Neue Zürcher Zeitung zag hoe voor Ricky van Wolfswinkel drie keer scheepsrecht was tegen PSV. 'Zijn goal was voor Basel het verdiende loon voor een uitstekende prestatie. De goal garandeert de broodnodige en gebudgetteerde Europese miljoenen', schrijft het medium. 'Na de zure 2-3 van een week geleden speelde Basel dit keer zoals het wilde: stevig, compromisloos en rechtlijnig. Basel speelde sprankelender en sneller dan PSV. Ze wonnen het merendeel van de duels en werden gevaarlijk zonder verdedigend steken te laten vallen. Men kan Marcel Koller er niet langer van beschuldigen dat hij te veel mensen heeft gespaard in de verloren wedstrijd tegen St. Gallen (1-2)'.

Toch vraagt het medium zich af of de beste ploeg gewonnen heeft. 'PSV had goede kansen en misschien wel de betere spelers. De Basel-verdedigers moesten de PSV-spitsen meestal in duo's afstoppen. En als er dan één ontsnapte, was daar doelman Omlin: twee keer redde hij op een inzet van Bergwijn'.

Le Matin spreekt van een 'hete Europese avond' in Basel. Het medium zag hoe FC Basel twee potentiële penalty's niet kreeg, maar daar toch gebruik van maakte. 'Marcel Koller's spelers gebruikten de emoties van het gespannen einde van de eerste helft om de druk op te voeren. Na wat ongelukkige momenten in verdedigend en aanvallend opzicht viel de avond toch nog de goede kant op voor Ricky van Wolfswinkel. Hij, de Nederlander, was het die de ploeg in de 68ste minuut bevrijdde.'

'De Wolf bijt'
'En dan bijt de Wolf…', schrijft Blick. 'Wat een overwinning!', klinkt het euforisch. Het medium oordeelt dat het er lange tijd op leek dat Van Wolfswinkel zijn doelpunteninstinct helemaal verloren was. 'Voor rust schoot hij een vrije schietkans van een meter of veertien over, na rust kreeg hij een kopbal op zeven meter niet op doel', aldus Blick. Het zou later toch nog goedkomen voor Basel.

Het medium was te spreken over de manier waarop de Zwitsers voor de dag kwamen. 'Basel leek vanaf het begin wakker en fel en won bijna elk duel. (...) Basel wist het de Nederlandse vice-kampioen direct lastig te maken. Ze te intimideren zelfs'. Het leidde al snel tot de 1-0. Nadat de 'wervelende Malen' met een prachtige assist aan de basis stond van de 1-1 volgde een hectisch slot van de eerste helft. Ook Blick heeft het over twee mogelijke penaltymomenten: eerst bij een vermeende handsbal van Nick Viergever, daarna na een vermeende overtreding van Derrick Luckassen op Albian Ajeti. Na rust was PSV twee keer dichtbij via Steven Bergwijn. 'En dan bijt de Wolf! Bruma met een slordige pass, Zuffi speelt naar Stocker, die de bal naar het midden plaatst. Daar maait Ajeti eerst over de bal, maar Van Wolfswinkel staat goed en schiet de 2-1 binnen'.

'Van Wolfswinkel schiet FCB naar vreugde', kopt 20 Minuten. Het medium stelt dat de overwinning op PSV miljoenen waard is. Basel kwam in de return al vroeg op voorsprong. 'Eray Cömert knalde een vrije trap van achttien meter onder de lat, waarbij PSV-doelman Jeroen Zoet geen beste indruk maakte', schrijft het medium. Na de knappe 1-1 van Bruma kwam het toch nog goed voor de thuisploeg via een goal van Van Wolfswinkel. Dat heeft volgens 20 Minuten ook positieve gevolgen voor de selectie. 'De verkoop van Albian Ajeti en Ricky van Wolfswinkel zou waarschijnlijk zijn bevorderd als Basel was uitgeschakeld. Doelman Jonas Omlin had ook doelwit kunnen worden van clubs uit de Bundesliga. Nu zal Basel waarschijnlijk afwachten hoe de volgende kwalificatieronde verloopt. De tegenstander, LASK Linz, klinkt in ieder geval niet onverslaanbaar.'