Scheidsrechtersbal Nijhuis leidt tegengoal Ajax in: 'Onnozel om te blijven zeuren'

5 augustus om 08:48

Bas Nijhuis bracht zaterdagavond tijdens Vitesse-Ajax één van de nieuw ingevoerde spelregels in de praktijk. De arbiter kreeg de bal tegen zich aan geschoten en legde het spel stil, omdat scheidsrechters sinds dit seizoen niet meer gelden als dood element.

Ajax kon plotseling in de aanval na een afgeweken pass van Bryan Linssen, maar werd teruggefloten door Nijhuis. De leidsman hervatte het spel met een scheidsrechtersbal, maar gaf de bal rechtstreeks terug aan Vitesse, dat in de daaropvolgende aanval de score opende. Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond verdedigt de beslissing van Nijhuis. "Als hij van invloed is op het spel, moet hij inderdaad affluiten en een scheidsrechtersbal geven. Die is dan voor de ploeg die het laatst in balbezit was, dat was dus wel degelijk Vitesse", laat hij weten aan FOX Sports.

Van Egmond kan zich alleen niet vinden in de manier waarop Nijhuis het spel hervatte. "Zoals Bas hem naar Vitesse toe gooide, is natuurlijk niet zo zuiver. Die moet hij gewoon netjes laten vallen voor de voeten van een Vitesse-speler, met alle tegenstanders op minimaal vier meter. Of Ajax reden tot klagen had? Een klein beetje. Vitesse hoorde gewoon de bal te krijgen, dus dat deed Bas wel goed." Dat Ajax uiteindelijk een doelpunt tegen kreeg, is volgens Van Egmond dan ook niet de schuld van Nijhuis. "Een beetje onnozel dat je bij de scheidsrechter blijft zeuren, terwijl het spel gewoon verder gaat."