Groenendijk noemt Ajax-transfer 'een bedreiging': 'Verschillen steeds groter'

10 augustus om 11:54

Alfons Groenendijk heeft begrip voor de keuze van Kjell Scherpen voor Ajax. In plaats van zaterdagavond met FC Emmen aan te treden in de Johan Cruijff Arena, lijkt hij zijn duels voorlopig in de Amsterdamse beloften te moeten afwerken.

"Het lijkt op het eerste gezicht een stap terug", zegt Alfons Groenendijk, trainer van ADO Den Haag, in gesprek met de NOS. "Maar ik begrijp het wel. Scherpen traint nu met topspelers en kan van dichtbij zien wat het niveau is dat hij uiteindelijk wil bereiken. En als hij bij Ajax slaagt, heeft hij meteen de nationale top bereikt."

Groenendijk was in het seizoen 2013/'14 nog trainer van Jong Ajax. "Ik ken beide situaties, heb zowel bij topclubs als kleinere clubs in de keuken kunnen kijken. De faciliteiten zijn bij de topclubs toch beter. Bij Ajax worden alle facetten getraind. Met individuele krachtprogramma's bijvoorbeeld, daar wordt een speler sterker en fitter van."

De negentienjarige doelman moet hetzelfde traject afleggen als Perr Schuurs, die na een moeizame start op de deur klopt bij Ajax. Voor clubs als ADO is het een risico, stelt Groenendijk. "Het is een bedreiging, in de zin dat jonge spelers sneller worden weggehaald door topclubs. De verschillen worden dan steeds groter."

Voor de spelers is het risico een stuk kleiner, denkt de trainer. "Want wie bij Ajax niet slaagt, kan vrijwel altijd weer bij een kleinere club terecht."