'Dat is ook Van Bommel, vanuit het heetst van de strijd, hup, back to normal'

10 augustus om 15:07

Scheidsrechter Björn Kuipers ziet dat de trainer Mark van Bommel niet veel verschilt van de speler. De voormalige middenvelder zoekt graag de discussie met de arbitrage.

"Mark is een vechter", zegt Kuipers in een profiel van het NRC over de PSV-trainer. "Als voetballer was hij een en al slimmigheid. Hij probeerde de scheidsrechter naar zijn hand te zetten. Ging voortdurend in discussie: Heb je dat duwtje in de rug gezien? Dat is een hoekschop hè? Die slimmigheid zie ik terug bij Van Bommel de trainer. Hij weet wanneer hij moet ingrijpen. Voelt aan wanneer het spel tegenzit, wanneer spelers een boost nodig hebben."

Van Bommel haalt regelmatig verhaal bij de vierde official. Dat gaat niet áltijd bewust, denkt Kuipers. "Maar hij weet bij wie hij het kan maken en bij wie niet." De toparbiter denkt dat Van Bommel een 'hele grote coach' kan worden. "Maar dat temperament is wel een dingetje. Ook als het even iets minder gaat moet je naar mijn idee de rust kunnen bewaren als coach."

Kuipers riep Van Bommel al eens tot de orde tijdens PEC Zwolle – PSV. 'Dit hou ík niet vol, dit hou jíj niet vol en dit houdt de vierde man niet vol. Óf je houdt ermee op, óf ik haal je van de bank', zei de leidsman. Die boodschap kwam 'uitstekend over'. "Want dat is Mark ook hè, hij kan vanuit het heetst van de strijd, hup, back to normal."