Het to do-lijstje van Overmars: selectie inkrimpen en vraagstuk bij Donny-exit

Het to do-lijstje van Overmars: selectie inkrimpen en vraagstuk bij Donny-exit

Gepubliceerd: dinsdag 13 augustus 2019 om 10:00di 13-08-2019 om 10:00

Laatste update: dinsdag 13 augustus 2019 om 10:00di 13-08-2019 om 10:00

Met een kleine drie weken te gaan op de zomerse transfermarkt (deadline: 2 september) heeft directeur voetbalzaken Marc Overmars nog een aantal dossiers af te wikkelen in Amsterdam. Moet er bijvoorbeeld een vervanger komen voor Donny van de Beek, mocht hij inderdaad naar Madrid verkassen? En welke bankzitters vertrekken eventueel nog? Vier zaken op het to do-lijstje van Ajax. 

Vraagstuk Van de Beek
Waarschijnlijk blijft het nog wel even spannend: maakt Van de Beek wél of geen megatransfer naar de Primera Division? Real Madrid is concreet voor de Oranje-international, maar ook Christian Eriksen (Tottenham Hotspur) en Paul Pogba (Manchester United) zijn in beeld bij De Koninklijke. Als de keuze uiteindelijk op Van de Beek valt, kunnen Ajax en Overmars circa 50 miljoen euro bijschrijven. Investeert de kampioen dat geld in een nieuwe middenvelder, een type dat vergelijkbaar is met Van de Beek? Gooit trainer Erik ten Hag noodgedwongen zijn elftal om, omdat voetballers met de skillset van de international nu eenmaal schaars zijn? Of krijgt/grijpt een talent als - bijvoorbeeld - Jurgen Ekkelenkamp of Dani de Wit z'n kans? 

Selectie inkrimpen? 
Het logische gevolg van een brede selectie zijn spelers die buiten de boot vallen. Reservedoelman Benjamin van Leer heeft inmiddels te horen gekregen dat hij mag vertrekken. Ook voor Siem de Jong en Zakaria Labyad lijkt dit seizoen geen rol van betekenis (meer) weggelegd bij het eerste elftal. Mogelijk zijn Ajax en Overmars bereid om voor het sluiten van de markt mee te denken over een oplossing voor het tweetal. Vooral Labyad, een jaar geleden persoonlijk naar Amsterdam gehaald door Ten Hag, zal geen trek hebben in een bijrol. 

Dossier Dolberg
Ten Hag zei maandag dat hij zich geen zorgen maakt over Kasper Dolberg - maar de situatie van de Deense spits zal intern ongetwijfeld zorgen baren. De transferwaarde van Dolberg (21) lijkt met de week te kelderen. Met marathonman Dusan Tadic en de messcherpe Klaas-Jan Huntelaar als concurrenten dreigt hij op dit moment derde keus te worden voor de spitspositie. Natuurlijk heeft Ten Hag een brede selectie nodig, met een loodzwaar seizoen voor de boeg, maar wat heeft Ajax eraan als Dolberg een jaar op de bank zit? Op dit punt in zijn loopbaan móet de international spelen.

Als Ten Hag de komende twee weken inderdaad voor Tadic en Huntelaar kiest, zou Overmars - uiteraard in overleg met de technische staf - wellicht kunnen besluiten om Dolberg te verhuren. In een andere omgeving kan de Deen aan zijn zelfvertrouwen werken en zijn oude vorm hervinden. Volgend jaar is Huntelaar waarschijnlijk met pensioen; een herboren Dolberg zou dan weer met een schone lei kunnen beginnen in de Johan Cruijff Arena. 


Veltman & Blind
Joël Veltman hóópte deze zomer op een transfer, maar Ajax blokkeerde een vertrek van de routinier. Nu zijn gesprekken over een nieuw contract gaande. Insteek: na afloop van dit seizoen is Ajax wél bereid om Veltman (27) te laten gaan. Wie misschien óók wel een nieuw contract verdient, is Daley Blind. De Oranje-international zag hoe bijna alle grote namen van Ajax (Onana, Tagliafico, Tadic, Neres, Ziyech - ga zo maar door) in de laatste maanden hun handtekening zetten onder een verbeterde verbintenis. Van het elftal dat afgelopen seizoen de dubbel pakte en de halve finale van de Champions League bereikte, is Blind de enige die nog geen krabbel heeft gezet. 

Dolberg wel of niet verhuren? En wie moet de (eventuele) opvolger van Van de Beek worden? Deel je mening in de comments! 

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Moet Ajax Dolberg dit seizoen verhuren?

(7712 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws