Spelersrapport: Ajax scoort twee onvoldoendes, hoogste cijfer voor verdediger

13-08-2019 22:40 Laatste update: 23:12
220

Door een 3-2 zege PAOK Saloniki staat Ajax in de play-offs van de Champions League. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een enerverende avond.

Andre Onana - 6: PAOK dook regelmatig gevaarlijk op voor zijn doel, maar Onana kreeg niet bijzonder veel te doen. Bij de rake punter van Diego Biseswar stond de Ajax-doelman aan de grond genageld. Ook aan de goal in blessuretijd kon hij weinig doen.

Noussair Mazraoui - 5: Kende een wedstrijd met twee gezichten. Kwam als rechtsback nauwelijks in de problemen, maar speelde na rust als middenvelder en had daar zichtbaar de grootste moeite mee. Liep soms als een kip zonder kop over het veld.

Joël Veltman - 6: Ajax kocht het afgelopen jaar voor 26 miljoen euro aan rechter centrale verdedigers, maar Veltman stond in de basis tegen PAOK. De langst dienende Ajax-speler kon niet echt overtuigen, al groeide hij wel langzaam in de wedstrijd.

Lisandro Marténez - 7,5: Vliegt er élk duel in en is daardoor in no-time één van de populairste Ajacieden geworden. Maar zijn spel heeft ook een keerzijde: na 25 minuten stond hij alweer op geel en moest hij op zijn tellen passen. In balbezit is hij subliem.

Nicolás Tagliafico - 7: 'Is nog niet helemaal de Tagliafico van vorig seizoen', noteerden we na tachtig minuten. Een paar seconden later kopte de Argentijnse linksback met grote precisie de 2-1 binnen. De publiekslieveling doet het weer in Europa.

Daley Blind - 5: Het ontbrak tegen PAOK aan balans bij Ajax en dat mag Blind zich aanrekenen. Voetballend komt hij zelden in de problemen, maar in de omschakeling werd de controlerende middenvelder telkens in verlegenheid gebracht.

Razvan Marin - 5,5: Speelde verstoppertje in de eerste helft. Ook in de passing ging er veel mis. Na 45 minuten bleef hij achter in de kleedkamer. Nee, de eerste wedstrijden van Marin dit seizoen gaan nog niet van een leien dakje.

Donny van de Beek - 6,5: Niet zo dwingend als normaal, maar nog steeds goud waard voor Ajax in het korte combinatiewerk. En laten we zijn niet aflatende werklust ook niet vergeten. Wel stond hij wat te diep, waardoor de andere middenvelders soms overlopen werden. Hopelijk voor de Ajax-fans blijft Van de Beek nog een jaartje.

Hakim Ziyech - 6,5: Bedrijvig, dat was Ziyech tegen PAOK. De technicus was overal op het veld te vinden en was betrokken bij veel gevaarlijke Ajax-momenten, maar het ontbrak dit keer aan rendement.

Dusan Tadic - 6,5: Twee uit drie, dat is een score waarmee je best thuis kunt komen. Na zijn gemiste penalty bij een 0-1 achterstand leek het even 'zo'n avond' te worden voor Ajax, maar Tadic toonde ballen, ging gewoon weer achter de bal staan en benutte twee pingels.

David Neres - 5,5: 'Kom eens uit je Auping', zei Sierd de Vos - met een knipoog - in de tweede helft. Onterecht was dat niet. Neres maakte soms een afwezige indruk, stond vaak op de verkeerde plek en rondde zijn kansen niet af. Oogt mentaal en fysiek niet helemaal fit.

Invallers

Sergiño Dest - 6,5: Viel na 45 minuten in en maakte een gedreven indruk. De achttienjarige rechtsback steekt zijn neus nadrukkelijk aan het venster in de eerste weken van het seizoen.

Klaas-Jan Huntelaar - x: Viel na 78 minuten in voor Neres en speelde dus te kort voor een beoordeling.

Dani de Wit - x: Viel na 89 minuten in voor Van de Beek en speelde dus te kort voor een beoordeling.