Geweldige coëfficiëntenavond: Nederland dendert weer voorbij Oostenrijk

Geweldige coëfficiëntenavond: Nederland dendert weer voorbij Oostenrijk

Gepubliceerd: donderdag 22 augustus 2019 om 22:24do 22-08-2019 om 22:24

Laatste update: donderdag 22 augustus 2019 om 22:37do 22-08-2019 om 22:37

Nederland is Oostenrijk voorbij in de strijd om de cruciale elfde plek op de UEFA-coëfficiëntenranglijst! Het onderlinge verschil tussen de twee rivalen was aan het begin van de donderdagavond 0,275, maar Feyenoord, PSV en AZ hebben het gat gedicht met hun Europa League-resultaten.

De Champions League-avond van dinsdag verliep gunstig voor Nederland: Ajax bleef overeind tegen APOEL Nicosia en LASK Linz ging in het eigen Linzerstadion onderuit tegen Club Brugge. Aangezien Sturm Graz en Austria Wien na één Europa League-voorronde al strandden, hadden Feyenoord, PSV en AZ het rijk alleen op donderdagavond.

Feyenoord opende het bal met een 3-0 zege op Hapoel Beër Sheva, goed voor 0,2 punt. PSV worstelde aanvankelijk met Apollon Limassol, maar volgde uiteindelijk het voorbeeld van de Rotterdammers. AZ pakte in extremis een punt tegen Royal Antwerp FC, waardoor Nederland 0,5 punt over heeft gehouden aan de Europa League-avond, ruim voldoende om Oostenrijk in te halen. Tijdens de returnwedstrijden in de laatste week van augustus kan Nederland wederom een serieuze slag slaan: wanneer Ajax de poulefase van de Champions League haalt en LASK Linz niet kan stunten in Brugge, loopt Nederland 0,8 punt uit op Oostenrijk.

Mocht Ajax het níét bolwerken, dan moet Nederland nog serieus aan de bak: FC Salzburg is al zeker van de Champions League en ook LASK Linz en Wolfsberger AC zijn in elk geval tot aan de winterstop actief in Europa. Wanneer APOEL Nicosia ten koste van Ajax de poulefase haalt, wordt Cyprus bovendien een belangrijke concurrent: omdat Cyprus slechts vier Europese vertegenwoordigers heeft, zou APOEL één vol bonuspunt binnenharken bij kwalificatie voor de Champions League. In dat kader is ook de returnwedstrijd tussen Apollon Limassol en PSV van groot belang, al lijkt PSV niet meer in de problemen te gaan komen.

Het vasthouden van de elfde plek op de coëfficiëntenranking is, zoals bekend, van eminent belang. Als Nederland ook aan het einde van het seizoen elfde staat, mag de Eredivisie-kampioen van 2020/2021 rechtstreeks de Champions League in, mits de winnaar van dat seizoen zich ook via de eigen competitie plaatst voor het miljardenbal. Nederland eindigde vorig seizoen al boven Oostenrijk: de landskampioen van dit seizoen hoeft komende zomer dus hoogstwaarschijnlijk geen voorrondes te spelen.

De huidige middenmoot van de UEFA-ranking:
11. NEDERLAND 28,750 (2,400)
12. Oostenrijk 28,525 (1,400)
13. Tsjechië 25,900 (1,100)
14. Denemarken 25,750 (1,625)
15. Cyprus 25,000 (3,375)

(tussen haakjes de score van dit seizoen)

Bron: Bert Kassies

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws