Gözübüyük en VAR Nijhuis op de vingers getikt: 'De scheids kan dit nooit zien'

Gözübüyük en VAR Nijhuis op de vingers getikt: 'De scheids kan dit nooit zien'

26-08-2019 11:51 Laatste update: 12:29
97

De arbitrage heeft tijdens het voorbije Eredivisie-weekend enkele steken laten vallen, erkent KNVB-official Reinold Wiedemeijer. Cyriel Dessers scoorde tijdens Heracles Almelo-Vitesse na een vermeend duwtje tegen Danilho Doekhi en Bart Vriends kreeg slechts geel voor een snoeiharde tackle tijdens PEC Zwolle-Sparta.

Dessers hielp Heracles aan een punt in eigen huis, maar arbiter Jeroen Manschot en VAR Bas Nijhuis hadden de treffer af moeten keuren, vindt Wiedemeijer. "Duwen is altijd interpretatie: de één vindt het een klein duwtje, de ander vindt het een echte duw. Wat ik belangrijk vind: hij brengt zichzelf door dat duwtje in scoringspositie en dat moeten we niet willen", laat de ex-arbiter weten in Dit Was Het Weekend op FOX Sports. "We zullen dit wederom in de groep terug laten komen, want dit is natuurlijk niet gewenst."

Wiedemeijer legt de verantwoordelijkheid bij Nijhuis. "De scheidsrechter kan dit nooit zien. Het was een dieptepass, die bal was zeventig meter onderweg. Daar ren je nooit tegenop, dat lukt je niet. Dus dan moet de VAR ingrijpen. En als de VAR het niets vindt, grijpt hij niet in."

Dat gold ook voor de tackle van Sparta-verdediger Bart Vriends ten koste van tegenstander Thomas Bruns. Arbiter Serdar Gözübüyük liet het bij geel en VAR Richard Martens greep niet in. "Ik vind het een rode kaart. Bart zei het zelf ook: ik raak te weinig bal en ik ben blij voor Bruns. Dat vind ik mooi gezegd", aldus Wiedemeijer. "De VAR ziet de beelden en hij ziet dat hij wel eerst de bal speelt. Ik vermoed dat daar een stukje twijfel is ontstaan. Het moet overduidelijk fout zijn. En als hij ziet: ja, hij probeert wel eerst de bal te spelen..."