Even voorstellen: dit kan Feyenoord verwachten in de Europa League-groepsfase

Even voorstellen: dit kan Feyenoord verwachten in de Europa League-groepsfase

30-08-2019 15:30 Laatste update: 18:30
85

Nu Feyenoord heeft afgerekend met Dinamo Tbilisi en Hapoel Beër Sheva, kan het echte werk beginnen. Het Legioen kan zich opmaken voor tripjes naar Portugal, Schotland en Zwitserland: FC Porto, Rangers FC en BSC Young Boys zijn de tegenstanders van de stadionclub. Wat kan Feyenoord verwachten? VoetbalPrimeur ontleedt de drie opponenten.

FC Porto

De favoriet van Groep G lijkt uit de grootste havenstad van Portugal te komen. FC Porto heeft de macht in de eigen competitie overgedragen aan Benfica, maar heeft nog altijd liefst 28 kampioensbekers in de prijzenkast staan. De Europa League-winnaar van 2011 behoorde bovendien regelmatig tot de overwinteraars in de Champions League. Dat Os Dragões dit seizoen in de voorrondes niet langs FK Krasnodar kwamen, was dan ook een daverende verrassing.

Sterspeler
Good old Iker Casillas en Pepe zijn uiteraard de meest bekende namen, maar er mag zeker ook rekening worden gehouden met Moussa Marega. De Malinese krachtpatser zwierf jarenlang anoniem door de Primeira Liga, maar kwam de afgelopen seizoenen tot ontbranding: vorig jaar was hij goed voor zeventien goals en tien assists in competitie- en Champions League-verband. Ook Danilo Pereira (ex-Roda JC) en Jesús Corona (ex-FC Twente) zijn interessante spelers.

Nieuwe spelers
Het is een beproefd recept in Porto: onbekende, talentvolle Zuid- en Midden-Amerikanen binnenhalen en later met winst doorverkopen aan de Europese top. FC Porto gaf dit seizoen al 60 miljoen euro uit aan spelers als Mateus Uribe, Agustín Marchesín en Renzo Saravia, die mogen proberen om in de voetsporen van Radamel Falcao, James Rodriguez, Jackson Martínez en Éder Militão te treden. De ervaren Argentijnse verdediger Iván Marcano (AS Roma) en de Japanner Shoya Nakajima (Al Duhail Sports Club) zijn de meest in het oog springende nieuwelingen.

Vertrokken spelers
We hadden het net al even over hem: Éder Militão. De Braziliaanse verdediger vertrok afgelopen zomer naar Real Madrid voor vijftig miljoen euro. FC Porto haalde uiteindelijk 88 miljoen binnen, mede dankzij verdediger Felipe (Atlético Madrid, 20 miljoen) en middenvelder Óliver Torres (Sevilla, 12 miljoen).

Laatste opstelling (Benfica – FC Porto 0-2)
Marchesín; Corona, Pepe, Marcano, Alex Telles; Romário Baró, Uribe, Danilo Pereira, Díaz; Marega, Zé Luis.

Eindklassering competitie afgelopen seizoen
FC Porto pakte tussen 2003 en 2013 acht titels, sindsdien volgde er nog maar één. Afgelopen seizoen eindigde men wederom als tweede: de 85 vergaarde punten waren net niet genoeg om eeuwige rivaal Benfica bij te benen.

Prestatie in Europa afgelopen seizoen
De ploeg van Sérgio Conceição overleefde vorig seizoen een relatief makkelijke Champions League-poule met Galatasaray, Schalke 04 en Lokomotiv Moskou. Het achtste finale-tweeluik met AS Roma werd na verlenging gewonnen, maar de latere winnaar Liverpool bleek in de kwartfinale een maatje te groot: 2-0 op Anfield, 1-4 in Estadio Do Dragão.

Reisinformatie
In 1963 stapte een grote hoeveelheid Feyenoord-fans De Grote Beer en De Waterman in om de uitwedstrijd tegen Benfica bij te wonen. 56 jaar later is niet de boot, maar het vliegtuig het meest aanbevelenswaardige vervoersmiddel. Vanaf Amsterdam kan er voor 90 à 110 euro naar Porto worden gevlogen, direct of via Lissabon, Londen of Madrid.

Rangers FC

Hét schoolvoorbeeld van een gevallen grootmacht, die echter aan een fraaie wederopstanding bezig is: het voormalige Glasgow Rangers werd in 2012 failliet verklaard, maar promoveerde drie keer in vier seizoenen en is weer terug in Europa onder de naam Rangers F. Liverpool-icoon Steve Gerrard loodste zijn mannen in de laatste voorronde voorbij Legia Warschau.

Sterspeler
Niet geheel toevallig was Alfredo Morelos donderdagavond de gevierde man op Ibrox. De Colombiaanse spits maakte er vorig seizoen al dertig in alle competities en heeft er na de zomerstop alweer tien in liggen. Acht in de Europa League-voorrondes welteverstaan: tegen clubs als St. Joseph's, FC Midtjylland en Legia Warschau. De alweer 36-jarige Jermain Defoe moet meestal voorrang verlenen aan Morelos en geldt als pinchhitter.

Nieuwe spelers
De Rangers hebben geleerd van hun roerige financiële verleden en deden het deze zomer rustig aan. Alleen voor de Zweedse stopper Filip Helander (Bologna, 3,9 miljoen) werd een serieuze transfersom betaald. Gerrard en co. zoeken hun heil vooral in transfervrije spelers als de ervaren Noord-Ier Steven Davis (Southampton) en voormalig NAC Breda-huurling Brandon Barker (Manchester City) en huurlingen als Andy King (Leicester City) en Sheyi Ojo (Liverpool).

Vertrokken spelers
De Portugese aanvaller Daniel Candeias vertrok voor circa drie ton naar het Turkse Gençlerbirligi, routinier Kyle Lafferty beproefde zijn geluk bij het Noorse Sarpsborg en de 39-jarige (!) Gareth McAuley vertrok transfervrij en heeft tot op heden geen nieuwe club gevonden. Veel meer gebeurde er op transfergebied niet in Glasgow.

Laatste opstelling (Rangers FC – Legia Warschau 1-0)
McGregor; Tavernier, Goldson, Katic, Barisic; Jack, Davis, Aribo; Arfield, Morelos, Ojo.

Eindklassering competitie afgelopen seizoen
Celtic heeft sinds 2012 het rijk alleen in Schotland. Sinds de promotie in 2016 is Rangers FC als derde, tweede en tweede geëindigd. Het verschil met de eeuwige rivaal werd vorig seizoen 'verkleind' naar elf punten.

Prestatie in Europa afgelopen seizoen
In 2017 vloog Rangers nog op beschamende wijze uit de Europa League: het Luxemburgse Progrès Niederkorn bleek te sterk. Vorig seizoen overleefde men echter vier voorrondes. Europese overwintering zat er echter niet in: de Schotten hielden Spartak Moskou nog onder zich, maar Villarreal en Rapid Wien bleken de sterkste ploegen in Europa League-poule G.

Reisinformatie
Wellicht de meest aantrekkelijke away day voor de Feyenoord-fans, mits de op handen zijnde brexit nog even op zich laat wachten. Voor 88 euro kan er al direct gevlogen worden vanaf Schiphol. Een avontuurlijker, maar veel duurder alternatief is een ferrytocht van IJmuiden naar Newcastle en een bijna drie uur durende autorit door het Verenigd Koninkrijk.

BSC Young Boys

Niet de meest aantrekkelijke naam in Groep G, maar Young Boys is een zeker niet te onderschatten tegenstander. BSC YB maakte in 2018 een einde aan de alleenheerschappij van FC Basel en pakte ook afgelopen seizoen de landstitel in Zwitserland. Feyenoord zal het absoluut niet makkelijk hebben op de kunstgrasmat van het Stade de Suisse.

Sterspeler
Wie kent Miralem Sulejmani nog? De gewezen recordaankoop van Ajax speelt al sinds 2015 in Bern, maar heeft dit seizoen pech met blessures. De meeste aandacht zal uitgaan naar Jean-Pierre Nsamé. De Kameroener vond tijdens de vorige twee seizoenen regelmatig het net en loopt sinds de zomerstop vijf op vijf.

Nieuwe spelers
De Zwitserse kampioen sloeg afgelopen zomer een belangrijke slag door routinier Fabian Lustenberger, jarenlang een gewaarde kracht bij Hertha BSC, gratis op te halen uit Berlijn. Voor middenvelders Marvin Spielmann (FC Thun, 2 miljoen), Christopher Martins Pereira (Olympique Lyon, 2 miljoen) en Vincent Sierro (SC Feiburg, 1,5 miljoen) werden aardige transferbedragen betaald.

Vertrokken spelers
Young Boys heeft echter ook een aardig jasje uitgedaan tijdens de zomerstop. Uitblinkers Kevin Mbabu en Djibril Sow vertrokken voor in totaal 18 miljoen euro naar VfL Wolfsburg en Eintracht Frankfurt, clubicoon Steve von Bergen beëindigde op 36-jarige leeftijd zijn carrière en vaste waarden Loris Benito (Bordeaux) en Thorsten Schick (Rapid Wien) vertrokken transfervrij.

Laatste opstelling (Rode Ster Belgrado – BSC Young Boys 1-1)
Von Ballmoos; Sörensen, Lustenbergen, Zesiger; Janko, Sierro, Aebischer, Lotomba; Assalé, Nsamé, Ngamaleu.

Eindklassering competitie afgelopen seizoen
Young Boys is het nieuwe FC Basel. De mannen uit Bern pakten vorig seizoen met overmacht de titel: aan het einde van het seizoen stonden Ricky van Wolfswinkel en de zijnen liefst twintig punten achter.

Prestatie in Europa afgelopen seizoen
Ook de resultaten in Europees verband waren uitstekend. Young Boys ontdeed zich in de play-offs van FC Basel en debuteerde in het hoofdtoernooi, als tegenstander van Manchester United, Valencia en Juventus. De oogst: één punt tegen Los Che en een fraaie overwinning op La Vecchia Signora, hoewel die wedstrijd tegen Juventus er niet meer toe deed.

Reisinformatie
Vliegen van en naar Bern kost relatief weinig tijd én geld: voor ruim honderd euro kun je al een retourtje vanaf Schiphol boeken. Een reis met de auto en het openbaar vervoer duurt acht uur, ruim zes uur langer dan een vliegreis.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)